Opinto-opas


Opiskelu Oamkissa »

Kansainväliset opiskelu- ja harjoittelumahdollisuudet

oppaan aloituskuva.JPG

Jos uskallat unelmoida isosti, haluat haastaa ja oppia itsestäsi, sinulla on intohimo päästä tutustumaan uusiin kulttuureihin ja kehittämään ammatillista osaamistasi, kasvattamaan kansainvälistä verkostoasi tai haluat asua ulkomailla - älä epäröi, vaan lähde vaihtoon. Sinulla on aina mahdollisuus palata Suomeen, mutta tämä tilaisuus on ainutlaatuinen eikä tule toistumaan joka päivä.  

Eeva, liiketalous 

Eeva on yksi monista Oamkin opiskelijoista, jotka ovat tarttuneet tilaisuuteen ja suorittaneet osan tutkinnostaan partnerikorkeakouluissa ja/tai harjoittelussa ulkomailla. Sinäkin voit lähteä vaihtoon opiskelu- tai harjoittelujaksoille eri puolille maailmaa hyödyntäen Oamkin laajaa yhteistyökorkeakouluverkostoa ja erilaisia vaihto-ohjelmia.  

Vaihdolla tarkoitetaan mahdollisuutta joko opiskella ulkomailla lukukauden tai lukuvuoden (opiskelijavaihto) tai suorittaa työharjoittelu ulkomailla (harjoitteluvaihto). Vaihto voi siis pitää sisällään joko harjoittelua tai opiskelua tai jopa molempia tietyin reunaehdoin.  Oamkilla on myös joidenkin korkeakoulujen kanssa kaksoistutkintosopimus, mikä tarkoittaa, että voit saada opintojesi aikana kaksi tutkintoa opiskelemalla yhden lukuvuoden kaksoistutkintokohteessa.   

Työnantajat arvostavat seuraavia ominaisuuksia ja taitoja, jotka ulkomaan vaihdossa opiskelijalla kehittyvät:  siinakahkonen_.PNG

 1. Laaja, globaali kokemus 

 1. Innokkuus 

 1. Kulttuurien tuntemus 

 1. Itsenäisyys 

 1. Ratkaisukyky 

 1. Kehittyneet sosiaaliset taidot 

 1. Sopeutumiskyky 

 1. Tuoreita näkökulmia 

 1. Erilaisuuden arvostus 

 1. Halu ottaa riskejä ja tehdä aloitteita 

Olipa vaihto sitten opiskelua tai harjoittelua, saat vaihtoosi joko vaihto-ohjelman tai Oamkin apurahan. Liikkuvuus- ja lähipalveluilta saat tukea ja kannustusta koko vaihtosi ajan sekä hyvät eväät ulkomaan jaksoosi orientoitumiseen.  

Kanssaopiskelijoiden vaihtokokemuksista voit poimia itsellesi käytännön vinkkejä ja niitä pääset lukemaan vaihtokohdetietokannassa olevista opiskelijoiden raporteista.

Pahimpaan matkakuumeeseen saat helpotusta Instasta #oamkabroad, mistä myös tämän sivuston kuvat on kerätty. 

 • Opiskelu ulkomailla ja vaihto-ohjelmat

  juuuuuli_.PNG

  Opiskelijavaihdot perustuvat yleensä Oamkin ja ulkomaisen korkeakoulun väliseen yhteistyösopimukseen tai erilaisiin vaihto-ohjelmiin, jotka on hyvä tuntea etsiessään itselleen sopivinta mahdollisuutta.  

  Erasmus+ liikkuvuusohjelma 

  Olemme mukana Euroopan Unionin Erasmus+ ohjelmassa, jonka kautta voit hakea opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon EU-maiden ja ETA-maiden kohteisiimme. Erasmus+ vaihdolla tarkoitetaan siis opiskelua partnerikorkeakouluissamme, jotka sijaitsevat EU-maassa  tai ETA-maassa.  

  Erasmus+ mahdollistaa sinulle 12 kuukautta opiskelija- ja/tai harjoitteluvaihtoa ohjelman kohdemaissa. Voit siis suorittaa ohjelman puitteissa sekä opintoja että harjoittelua tai pelkkää opiskelua tai harjoittelua. Bachelor- tasolle sinulla on 12 kuukautta, mutta mikäli jatkat opintojasi, saat ylempään amk-tutkintoon tai Master- tasolle uudet 12 kk.  

  Kaksoistutkinnot 

  Joidenkin ulkomaisten partnerikorkeakoulujen kanssa on solmittu kaksoistutkintosopimuksia, joiden puitteissa tiettyjen tutkinto-ohjelmien opiskelijat voivat suorittaa Oamkin Bachelor- tutkinnon oheen toisen saman tason tutkinnon. Opetuskieli kaikissa kaksoistutkinto-ohjelmissa on englanti.  Näet kaikki kaksoistutkinnot omasta osiostaan "Kaksoistutkintomahdollisuudet". 

  University of the Arcticin north2north - ohjelma  

  Ohjelma mahdollistaa vaihdon pohjoisille alueille (Pohjoismaat, Venäjä, Kanada ja USA/Alaska). Ohjelman erityisyyden ja erillisen haun vuoksi kannattaa lukea huolella uArcticin omat sivut osoitteessa:  https://education.uarctic.org/mobility/about-north2north/  

  soilepuumalainen_.PNG

   Euroopan ulkopuoliset kohteet  kahdenvälisin sopimuksin  

  Kahdenvälisillä sopimuksilla puolestaan tarkoitetaan Euroopan ulkopuolisten korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Korkeakouluja, joihin Oamkilla on ko. sopimuksia, löydät mm. Kiinasta, Japanista ja Etelä-Koreasta. Mikäli valitset tällaisen kohteen, ei sinun tarvitse maksaa lukukausimaksuja.  

   

  Freemover- eli itse hankittu vaihto 

  Voit myös järjestää vaihtosi itse johonkin korkeakouluun tai osallistua maksulliseen vaihto-ohjelmaan, kuten esimerkiksi Asia Exchange – verkoston vaihtoon. Näitä kutsutaan freemover- vaihdoiksi. Freemover-vaihdossa sinun tulee maksaa itse mahdollinen kohteesi lukukausimaksu, mutta Oamkin apurahat ja liikkuvuus- ja lähipalveluiden tuen saat myös freemover- vaihdolle. Itsehankitun vaihdon edellytykset ovat samat kuin muillekin vaihdoille, joten käythän tarkistamassa ne osiosta ”Opiskeluvaihdon edellytykset”.  

  Ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden vaihtomahdollisuudet 

  Oamkilla on muutamia partnerikorkeakouluja, joissa sovitusti opiskelija saa valita opintonsa Master- tasolta. Sellaisten partnerikorkeakoulujen, joiden kanssa Master-opinnoista ei ole erikseen sovittu, tiedustellaan mahdollisuuksista aina tapauskohtaisesti. Lisätietoja hakemisesta löydät osiosta Hakuajat ja hakeminen. Luethan myös Opiskeluvaihdon edellytykset sekä Oamkin vaihtokohteet – osiot, joissa on hyödyllistä tietoa muun muassa vaihdon yleisistä periaatteista. 

  Lyhyet opiskelijavaihdot ja kesäkoulut  

  Myös suositusaikoja lyhyempiä vaihtoja ja harjoitteluja voidaan tukea, mutta erityisperustein; esimerkiksi tilanteissa, jossa opiskelija on päätoimisesti töissä tai perhesyistä pidempi vaihto on haasteellinen. Lyhyt vaihto vaatii aina erillisperustelun opiskelijalta ja puollon omalta koulutusosastolta.  

  ropelii.PNGLyhyet vaihdot voivat olla myös  ulkomaisten korkeakoulujen järjestämiä erityisiä maksullisia kesäkouluja. Tarjontaa pääset katsomaan tämän sivuston oikeasta palkista -> Pikalinkit, vaihto-ohjelmista.   

  Jos suunnitelmissasi on lyhyt vaihto, ota yhteyttä kansainvälisiin palveluihin lisätietoa saadaksesi. 

   

 • Kaksoistutkintomahdollisuudet

  jannhein_.PNG

  Kaksoistutkinnoissa opiskelet ensimmäisen ja toisen vuoden Oamkissa ja kolmannen partnerikorkeakoulussa, jonka jälkeen palaat Oamkiin suorittamaan opintosi loppuun. Opintojen menestyksellisen suorittamisen jälkeen saat valmistuessasi eli suoritettuasi yhteensä vähintään 210 -240 opintopistettä omasta tutkinto-ohjelmastasi riippuen tutkintotodistukset molemmista korkeakouluista. 

  Allaolevista valikoista näet missä tutkinto-ohjelmissa ja missä kohteissa kaksoistutkinnot ovat mahdollisia.

  Tietotekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

  Technological University of Dublin (EDDIT – Double Degree)

  Dublinissa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkissa insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla irlantilaisen Bachelor of Science (Ordinary Level) -tutkinnon.

  Hochschule Neu_Ulm (IMA- Double Degree)

  Saksassa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Science -tutkinnon.

  Lisätietoja ohjelmasta: EDDIT, IMA: Susanna Kujanpää

  Tietojenkäsittelyn kaksoistutkinto-ohjelmat

  Hocschule Neu-Ulm (Saksa)

  Tietojenkäsittelyn (TIK) -tutkinto-ohjelman opiskelijat voivat hakea kahden opiskeluvuoden jälkeen kaksoistutkintomahdollisuutta HochschuleNeu-Ulmiin Saksaan. Ohjelma kestää yhden lukuvuoden, jonka aikana opiskellaan 60 opintopistettä.

  Neu-Ulmin kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista tradenomeiksi (Bachelor of Business Administration) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Arts (B.A.) -tutkinnon.

  Lisätietoja ohjelmasta: Double Degree HNU HNU, sekä Ilkka Mikkonen

  Liiketalouden kaksoistutkinto-ohjelmat

  Hochschule Neu-Ulm (Saksa)

  Liiketalouden (LIK) ja International Business (DIB) – tutkinto-ohjelmien opiskelijat voivat suorittaa kaksoistutkinnon HochschuleNeu-Ulmissa Saksassa. Ohjelman laajuus eli suoritettava opintopistemäärä Saksassa on vähintään 75 opintopistettä, josta 60 op on opintoja ja 15 op opinnäytetyötä. Opinnäytetyön voi suorittaa jatkettuna kaksoistutkintojaksona yhden vuoden opintojen jälkeen Saksassa tai sen voi suorittaa Oamkista käsin etänä. Opinnäytetyön ohjaaja on Saksassa ja se suoritetaan Neu-Ulmin säännösten mukaisesti. Oamk voi kuitenkin toimia toisena ohjaajana. 

  Fontys Hogeschool (Hollanti)

  International Business (DIB) – tutkinto-ohjelman opiskelijat voivat suorittaa kaksoistutkinnon Fontys Hogeschoolissa Alankomaissa. Tämän kaksoistutkinto-ohjelman laajuus on 4 vuotinen, 240 op, josta yksi vuosi suoritetaan Fontysissä siis neljäntenä vuonna (semesters 7 ja 8, 60 op)

  Ohjelman vaatimukset Oamkin DIB-opiskelijalle: 

  - vähintään 3 vuoden opinnot suoritettuna

  - vähintään150 op

  - erillinen hakuhaastattelu

  Lisätietoja molemmista Business-ohjelmista: Double Degree HNU Business HNU Business sekä Jyrki Holappa

  Konetekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

  Konetekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

  Konetekniikan opiskelijat voivat suorittaa kaksoistutkinnon koneosaston partnerikorkeakouluissa Technische Hochschule Ulmissa Saksassa ja Hanze University of Applied Sciences, joka sijaitsee Groningenissa Alankomaissa. Ohjelma kestää vuoden ja kerryttää 60 opintopistettä.

  Ulmin kaksoistutkinto on suunnattu tuotantotekniikan suuntautumisvaihtoehdon opiskelijoille. Syyslukukausi opiskellaan Ulmissa ja kevätlukukausi koostuu 100 päivän harjoittelusta alueen yrityksessä.

  Hanzen kaksoistutkinto on suunnattu koneautomaation suuntautumisvaihtoehdon opiskelijoille. Syyslukukausi opiskellaan ammattiopintoja ja kevätlukukaudella opiskellaan sekä tehdään projekti yritystoimeksiannolla Hanzen tiloissa.

  Saksassa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Engineering degree (BEng) in Production Engineering and Organization - tutkinnon.

  Alankomaissa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla hollantilaisen Bachelor of Science (BSc) Degree in Mechanical Engineering - tutkinnon.

  Lisätietoja ohjelmasta: Elina Bergroth, Timo Väyrynen

 • Opiskeluvaihdon suunnittelu

  Motiivisi vaihdolle? 

  Mieti, mikä on motiivisi vaihdolle.  Miksi halua ulkomaille opiskelemaan? Haluatko ehkä opiskella mahdollisimman erilaisessa kulttuuriympäristössä? Oletko ajatellut kaksoistutkinnon suorittamista? Kiinnostavatko sinua opintojaksot joltakin erityisalalta, joita ei löydy omasta opintotarjonnasta? Oletko erityisen innostunut pohjoisista alueista ja kulttuureista, ja haluat syventää osaamistasi kyseisellä saralla? Haluatko tietää, millaista on opiskella yliopistossa?

  Jokaisella opiskelijalla vaihtoon hakemisen syyt ovat erilaiset ja yksilölliset. Oman kohteen kartoittamista helpottaa, kun tiedät mitä vaihdolta eniten haluat – olipa se sitten maiseman vaihdoksella uutta pontta opintoihisi, jonkin kielitaidon petraamista, uramahdollisuuksien parantamista tai tiettyyn erityisalaan syventymistä.  

  mysundayss_.PNG

  Minne haluaisit lähteä? 

  Kirkasta itsellesi minne haluaisit lähteä. Mielitkö kauemmaksi vai löytyisikö läheltäkin mielenkiintoisia kohteita? Kiehtooko suurkaupungit vai haluatko ottaa pienemmän paikan haltuusi vaikkapa pyörällä ajellen?  

  Näet vaihtokohdetietokannasta mihin kaikkiin kohteisiin voit lähteä opiskelemaan ja tietokannan käyttöön löydät video-ohjeen sivupalkista. 

   

   

  Milloin haluaisit lähteä? 

  Opiskeluvaihdon ajankohtaa kannattaa myös miettiä yhdessä tutkintovastaavan tai muun osaston kv-asioista vastaavan opettajan kanssa.  Kannattaa muistaa, että vaihdon pituuden määrää aina kohteesi lukuvuosikalenteri. Itsellesi tulee mietintään se, haluaisitko viipyä kohteessa koko lukuvuoden vaiko yhden lukukauden. Hyvä on myös huomioida, että kohteissa vaihdon ajankohdat vaihtelevat: osassa kohteista ei voi olla koko lukuvuotta tai esimerkiksi kevätlukukautta.  

  lauraserafia_.PNG

  Mitä haluaisit ulkomailla opiskella? 

  Tutustu hyvin kohteiden opintotarjontaan, jotta ne osuisivat hyvin omaan tutkintoosi sekä olisivat sinulle mahdollisimman mielekkäitä. Paras lähde etsiä opintoja ovat aina vastaanottavan korkeakoulun omat www-sivut.  Vaihtokohdetietokantaan on pyritty linkittämään mahdollisimman monen korkeakoulun englanninkielinen opintotarjonta tai vähintään linkki, joka johtaa kohteeseen menevälle opiskelijalle hyödyllistä tietoa sisältävään sivustoon.  

  Suunnittele opintosi aina hyvissä ajoin tutkintovastaavasi/osastosi akateemisen kv-koordinaattorin kanssa.   

  Oma kohde eli freemover-vaihto 

  Jos haet opiskelupaikkaa ulkomaisesta korkeakoulusta, johon Oamkilla ei ole yhteistyösopimusta, olet hakemassa nk. Freemover – opiskeluvaihtoon.  

  Ohessa vinkkejä miten edetä: 

  1. Etsi kyseisen korkeakoulun sivuilta heidän kansainvälisten palvelujen yhteystiedot. Voit käyttää hakuja: international services/ international office/incoming exchange students. 

  1. Vaihtomahdollisuutta tiedustellessasi tuo esiin, että olet tutkinto-opiskelija Oamkissa ja että kotikorkeakoulullasi ei ole valmista yhteistyösopimusta ko.kohteen kanssa. Eli tiedustele Freemover - vaihtomahdollisuutta. 

  1. Jos Freemover- opiskelumahdollisuutta sinulle tarjotaan, niin varmista miten ja milloin voit mahdollisuutta hakea ja maksaako mahdollinen opiskelu. Osassa korkeakouluja Freemover -vaihto on mahdollinen, mutta maksullinen. 

  1. Myös Freemover -vaihdoille tulee olla osaston puolto  

  kristiankejonen_.PNG

   Liikkuvuus- ja lähipalvelut auttavat sinut alkuun haaveidesi toteuttamisessa.

  Vaihto-opintojen suunnittelussa sinua puolestaan auttavat tutkintovastaavasi.  

 • Opiskeluvaihdon edellytykset

  putkonenh_.PNGVoit hakea

  opiskelijavaihtoon,

  kun… 

   

   

   

   

   

   

  • Sinulla on takanasi vähintään 1 lukuvuoden opinnot tai sinulla on suoritusrekisterissäsi vähintään vuoden opintosuoritukset.  
  • Opintosi ovat edenneet riittävästi, n. 30 op/lukukausi, n. 60 op/lukuvuosi. 

  • Osastollasi puolletaan vaihtoasi. Tällä tarkoitetaan sitä, että käyt keskustelemassa vaihtosuunnitelmistasi tutkintovastaavasi tai kv-asioista vastaavan henkilön kanssa omassa tutkinto-ohjelmassasi.  

  • Vaihtokohteesi tarjoaa opintoihisi sopivia opintoja vähintään 5 op/kuukausi kerryttäen opintopisteitä samaan tahtiin kuin kotonakin 

  Osastoittain saattaa olla vielä omia vaatimuksia/suosituksia opiskelijavaihdolle, joita sinun tulee noudattaa/täyttää kriteerit. Myös kohteilla voi olla omia vaatimuksiaan mm. kielitaidosta. Tiedon saat osastosi kv-vastaavalta tai tutkintovastaavaltasi.  

  roosamustakangas_.PNG

  Sopivassa vaihdossa toteutuvat seuraavat:  

  1. Vaihdon suunniteltu kesto on vähintään kolme kuukautta (90 päivää),  poikkeuksena lyhyet vaihdot.  Kesto lasketaan tarkkojen kalenteripäivien mukaisesti. 

  Partnerikorkeakouluilla on omat lukukausi/-vuosiajoituksensa, joita sinun on noudatettava. Et siis voi itse määritellä, oletko kohteessa 3 kuukautta tai jotain muuta, vaan kohteesi lukukausiajoitus määrittelee opiskelun ajan vaihdossa.  

  2. Kyseisen vaihdon/vaihto-ohjelman/vaihtokohteen muut mahdolliset erityisvaatimukset täyttyvät, esimerkiksi kahden vuoden minimiopinnot (kaksoistutkinnot) tai muut vastaavat vaatimukset.  

  3. Vaikka vaihto olisi sinulle jo toinen, edellyttää jokainen oman puollon tutkinto-ohjelmastasi asialle.  

 • Oamkin vaihtokohteet

  lauraelinaa_.PNG

   

  Oamkin vaihtokohteet tarkoittavat  virallisiin vaihtosopimuksiin perustuvia  kohteita ja niiden vaihto-ohjelmien kohteita, missä Oamk on mukana. 

   

   

  Oamkin partnerikorkeakoulut ovat pääasiallisesti kohteita opiskeluun, mutta osa kouluista tarjoaa myös harjoittelumahdollisuuksia (etenkin sosiaali- ja terveysalalla).

  unelmiaafrikasta_1.PNG

  Partnerikorkeakoulun tarjoamat mahdollisuudet käyvät tarkemmin ilmi vaihtokohdetietokannasta ja tietokannan käyttöön löydät video-ohjeen sivun oikeasta sivupalkista. 

  Kohteista löydät varmasti sopivimmat itsellesi. Partnerikorkeakouluja sijaitsee ympäri maailmaa. Niitä on suurkaupungeissa ja pienemmissä kaupungeissa. Kohteista monet ovat ammattikorkeakouluja, mutta joukossa on myös yliopistoja sekä yksityisiä korkeakouluja.  

 • Harjoittelu ulkomailla

  Tutkintoosi olennaisena osana kuuluu harjoittelu, jonka voit suorittaa myös ulkomailla. Ulkomaan harjoittelu kuuluu usein opiskelijoiden parhaisiin opiskelukokemuksiin, sillä se yhdistää mahdollisuudet ammatillisuuden kehittämisestä, kansainvälisen osaamisen hankkimisesta sekä kansainvälisestä verkostoitumisesta.

  Opintojen aikana hankittu kansainvälinen työkokemus erottuu työnhaussa ja ulkomaan harjoittelu on ollut myös monen oamkilaisen starttiruutu kansainväliseen työuraan ja ulkomaille työllistymiseen. Tartu rohkeasti tilaisuuteen!


  Capture.JPG

   

   

  "Miksi ulkomaille harjoitteluun? Miksi ei? Henkilökohtainen kokemukseni on, että parhaat asiat elämässä tapahtuvat mukavuusalueen ulkopuolella toimittaessa."/ Opiskelijapalaute


  Harjoittelu voi olla palkallista tai palkatonta – molempien kohdalla rikastut vähintäänkin kokemuksen ja oppimisen verran. Koska harjoittelu ulkomailla on osa opintojasi, olet oikeutettu Kelan tukiin myös harjoittelusi aikana. Lisäksi Oamk tukee opintoihin sisältyvää kansainvälistä harjoittelua apurahoin.  Sinulla on seuraavat mahdollisuudet: 

  Itsehankittu harjoittelu (kesto min. 2kk) 

  Haet harjoittelupaikan itsenäisesti ja hyväksytät suunnitelman tutkinto-ohjelmassasi. Saat harjoitteluusi joko Erasmus+ harjoitteluapurahaa tai Oamkin kv-harjoitteluapurahaa kohdemaasta riippuen. Tuet itsehankittuun harjoitteluun ovat jatkuvassa haussa.

  Harjoittelu Oamkin kv-partnerikorkeakoulun kautta (kesto min. 2kk) 

  Osa Oamkin yhteistyökorkeakouluista tarjoaa opiskelumahdollisuuksien lisäksi myös harjoittelupaikkoja verkostoidensa kautta.  Nämä kohteet löydät Oamkin vaihtokohdetietokannasta.  Yhteistyösopimusten kautta avautuvat harjoittelumahdollisuudet ovat pääasiassa sote-alojen paikkoja (Euroopassa ja Keniassa) ja näihin sinun tulee hakea Oamkin virallisina vaihtohakuaikoina. Apurahana on joko Erasmus+ harjoitteluapuraha tai Oamkin kv-harjoitteluapuraha kohdemaasta riippuen. 

  Lyhyt harjoittelu (2 vkoa- alle 2kk) 

  Jos opiskelu- tai elämäntilanteesi ei salli pidempää oleskelua ulkomailla, voit etsiä myös lyhyemmän mahdollisuuden. Lyhyen harjoittelun haet itsenäisesti ja hyväksytät tutkinto-ohjelmassasi itsehankitun harjoittelun tavoin. Saat harjoitteluusi Oamkin lyhyen kv-harjoittelun apurahaa, mikä on jatkuvassa haussa.  

  Virtuaaliharjoittelu ja "blended exchange"

  Erasmus+ ohjelmassa on mahdollisuus myös virtuaaliharjoitteluun tai ns. blended exchange -harjoittelutyyppiin. Virtuaaliharjoittelu tarkoittaa työn tekoa ulkomaille/ ulkomaiselle työnantajalle Suomesta käsin. Harjoittelu hyväksytetään koulutusosastolla sekä toteutetaan opintopiste- ja dokumenttivaateiltaan vastaavan fyysisen harjoittelun reunaehdoin poikkeuksena minimikesto, jota virtuaalivaihdolle ei ole asetettu. Ulkomaille tehtävän harjoittelun tulee olla päätoimista. Erillistä apurahaa virtuaaliharjoitteluun ei saa, mutta se mahdollistaa sinulle työsentelyn esim. ulkomaiseen yritykseen osana Oamkin tutkintoa.  

  Toinen mahdollisuus, blended exchange, on vaihto, jossa osa harjoittelusta suoritetaan virtuaalisesti Suomesta käsin (esim. ensimmäisen kuukausi) ja osa fyysisesti ulkomailla työskennellen. Suositus on, että fyysinen ulkomaan osuus kestää vähintään kaksi kuukautta, jolloin voit saada  apurahaa fyysisen vaihdon osalta.  

  Virtuaalivaihdon mahdollisuus tulee aina neuvotella työnantajan kanssa erikseen. Joihinkin työtehtäviin mahdollisuus voi soveltua.

  Vasta-valmistuneen harjoittelu (kesto min. 2kk – max. 12kk) 

  Voit saada harjoitteluapurahaa myös valmistumisesi jälkeen edellyttäen, että harjoittelusi suuntautuu EU- jäsenmaahan tai Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin, Turkkiin, Makedoniaan tai Serbiaan. Tätä mahdollisuutta tuetaan Erasmus+ harjoitteluapurahoin, tavoitteena tukea työllistymistäsi valmistumisen jälkeen. Harjoittelusi voi olla myös palkallinen. Harjoittelusopimus tulee olla valmis ja allekirjoitettu ennen valmistumistasi ja itse harjoittelun tulee alkaa ja päättyä vuoden kuluessa virallisesta valmistumisestasi. Myös mahdolliset aiemmat Erasmus+ vaihdot ja Erasmus+ ohjelmakausien ajoitus vaikuttavat apurahoihin ja reunaehtoihin. 


  "Alankomaita voin suositella jokaiselle, joka haluaa tutustua kauniiseen ja monikulttuuriseen maahan tuulimyllyjen keskellä. Tykästyin maahan niin paljon, että lähden nyt valmistuttuani työskentelemään sinne sairaanhoitajana." /Opiskelijapalaute

   

 • Harjoitteluvaihdon suunnittelu

  Ulkomaan harjoittelupaikat haetaan pääasiassa itsenäisesti (poikkeuksena Oamkin yhteistyökorkeakoulujen tarjoamat harjoittelupaikat sote-alalla). Paikkaa voit etsiä oman alasi yrityksistä, organisaatioista tai järjestöistä eri maissa. Kysele ja selvitä, mitkä ovat hyviä harjoittelupaikkoja ja vastaavat sinun uratoiveitasi. Missä yrityksissä, organisaatioissa tai yhdistyksissä voisi olla sinua kiinnostavia työtehtäviä? Mille työnantajalle/yritykselle sinä tahdot työskennellä?


   stoori.JPG "En usko että olisin nykyisessä työpaikassani ilman       harjoittelua ulkomailla. Nykyään työskentelen   kansainvälisessä yrityksessä ja esimieheni on italialainen     ja keskustelemme paljon englanniksi työasioista. Joten   kielitaito ja kansainvälisyys työmarkkinoilla on ollut   minulle höydyksi./ Opiskelijapalaute"


  Paikan etsiminen 

  Usein itsehankitut harjoittelut kuuluvat opiskelijoiden parhaisiin opintoaikaisiin kokemuksiin, joten mieti rohkeasti mihin sinä haluaisit ja tartu toimeen. Google on hyvä apu etsiessäsi harjoittelupaikkoja välittäviä organisaatioita (hakusanat harjoittelupaikat ulkomailla, internship, placement ,traineeship).  Lisäksi kannattaa etsiä maakohtaisia sivustoja, kuten esim. "Internships in Ireland". Kysy vinkkejä ja suosituksia kohteisiin myös alasi opettajilta, harjoitteluohjaajaltasi sekä kanssaopiskelijoilta. Myös seuraavat linkit voivat auttaa etsinnässä: 

  Harjoitteluhaku 

  Harjoittelupaikan hakuun sinun kannattaa suhtautua normaalina työhakuna. Ole rohkeasti ja kohteliaasti yhteydessä kohteeseen ja liitä tiedusteluusi mukaan CV/ LinkedIn-tietosi/osaamisportfoliosi. Esittele itsesi, kiinnostuksesi ja osaamisesi. Hakemus kannattaa aina kohdentaa. Voit halutessasi myös mainita, että sinulla on mahdollisuus Oamkin kv- harjoittelutukeen, jolloin palkka ei ole välttämätön. 

  Harjoittelupaikan hyväksyntä 

  Kun löydät mahdollisen harjoittelupaikan, ota yhteyttä harjoitteluvastaavasi ja varmista, että suunnittelemasi työ sopii harjoitteluksi ja saat sen hyväksiluettua tutkintoosi. Liikkuvuuspalvelut ohjeistavat sinua sitten eteenpäin apurahahaussa sekä tarvittavien sopimusten osalta.


  "Ulkomailla harjoittelu kannattaa, koska myöhemmin et välttämättä enää pääse. Saat jalan oven väliin. Löydät uusia mahdollisuuksia."/ Opiskelijapalaute

  "Jos itsensä kehittäminen kansainvälisenä ammattilaisena kiinnostaa, niin kannatta ehdottomasti hakea ulkoamaille harjoitteluun. Töiden lisäksi vapaa-ajalla paikallisiin tutustuminen ja kaikenlaiset reissut rikastuttavat muistoja."/Opiskelijapalaute

 • Harjoitteluvaihdon edellytykset

  Ulkomailla suoritettua harjoittelua koskee sisällöltään ja reunaehdoiltaan samat ohjeet kuin muutakin tutkintoosi liittyvää harjoittelua.  Lisäksi seuraavat asiat tulee huomioida: 

  • Voit lähteä ulkomaan harjoitteluun aikaisintaan ensimmäisen lukuvuoden opinnot suoritettuasi. 
  • Harjoittelun kohde, sisältö ja ajoitus tulee hyväksyttää harjoittelu- tai tutkintovastaavallasi. 
  • Harjoitteluopintopisteiden lisäksi harjoitteluvaihdolla voit suorittaa myös esim. projektiopintoja tai osan opinnäytetyöstäsi. 
  • Harjoittelun vähimmäiskesto on kaksi kuukautta (60 päivää), lukuun ottamatta ns. lyhyttä harjoittelua.  
  • Ulkomaan harjoitteluapurahan saadaksesi, harjoittelusi tulee kerryttää vähintään kolme opintopistettä/kuukausi ja työtunteja tulee olla vähintään 30 viikossa. 
  • Harjoittelutuen oikeuttamaksi harjoitteluvaihdoksi katsotaan vaihdot, jotka ovat puhtaasti tai päänsääntöisesti pelkkää harjoittelua/työntekoa. Vaihto voi sisältää harjoittelun lisäksi vähän kieliopintoja sekä yhden, enintään 5 opintopisteen laajuisen opintojakson, jolla opitut tiedot ovat tarpeellisia kyseisessä harjoittelussa. 
  • Jos suoritat harjoittelun lisäksi myös edellä mainittua enemmän opintoja tai sellaisia opintoja, jotka eivät suoranaisesti liity harjoitteluun, on kyseessä ns. yhdistetty vaihto, jolloin sovelletaan opiskelijavaihdon apurahoja ja reunaehtoja.

  OpasHarjoittelu.JPG

  "Eri maissa asioita tehdään eri tavoilla ja joitain asioita arvostetaan/ajatellaan eri tavoilla kuin suomessa. Ongelmat alkavat yleensä ratkeamaan, kun on opittu ajattelemaan asioita useammasta eri perspektiivistä.  Ulkomaan harjoittelusta on jäänyt käteen todella mielenkiintoisia kokemuksia projekteista, jollaisia ei suomessa todennäköisesti olisi mahdollista päästä kokemaan harjoittelussa.  "/ Opiskelijapalautteita

 • Hakuajat ja hakeminen

  Vaihtoonhaku on aina kaksivaiheinen. Ensin haetaan niin sanotussa Oamkin sisäisessä haussa allaolevien hakuaikojen mukaisesti. Kun opiskelijat on valittu hakemiinsa kohteisiin Oamkin taholta, on edessä kohdekorkeakoulun oma haku. Kumpikin hakuvaihe on pakollinen. 

  Oamkin sisäinen vaihtoonhaku tehdään Oamkin vaihtoonhakuportaalissa. Kirjaudu tunnuksillasi ja etusivulta näet, mitkä hakulomakkeet ovat milloinkin aktiivisia. 

  Hakuajat vaihtoon ovat seuraavat:  

  Päähaku Oamkin kahdenvälisiin kohteisiin marraskuun kolme ensimmäistä viikkoa
  • Oamkin bilateraaliset vaihtokohteet eli Euroopan ulkopuoliset maat

  Haku n2n-kohteisiin: hakuaika ilmoitetaan erikseen vuosittain, yleensä tammi-/helmikuussa

  • n2n -verkoston kohteet (Kanada, Yhdysvallat, Venäjä, Pohjoismaat)
  Päähaku Erasmus+ sopimuskohteisiin/ helmikuu: 1.-28.2.
  • Oamkin Erasmus+ yhteistyökorkeakoulujen opiskelu- ja harjoittelupaikat Euroopassa. 
  Musiikin päähaku /tammikuu: 1.-31.1. 
  • Musiikin kaikki vaihtokohteet 
  Täydennyshaku / syyskuu (tarkempi aika ilmoitetaan vuosittain) 
  • Kohteet, joihin on paikkoja jäljellä seuraavalle keväälle varsinaisten päähakujen jälkeen. 

  Kustakin hausta julkaistaan erillinen hakukuulutus Oivassa hakujen alettua. Päähauissa haet vaihtoon seuraavalle lukuvuodelle, täydennyshaun paikat kohdistuvat aina seuraavalle keväälle. On tärkeä, että haet hakuaikojen puitteissa, sillä hakuaikojen ulkopuolella tulleita hakemuksia ei hyväksytä. Näiden lisäksi itsehankittujen harjoittelujen apurahat ovat jatkuvassa haussa. 


  “I always dreamed about exchange and now after the exchange I´m so thankful that I did it! This was incredible experience for all of us! Don´t miss your possibility! Just go and enjoy what the world teaches you.”/ Student feedback 

  Capture2.JPG

 • Vaihdon rahoittaminen

  Vaihdon rahoitus koostuu Oamkin kautta saatavasta apurahasta sekä Kelan etuuksista niiden opiskelijoiden kohdalla, kenellä oikeus etuuksiin on.  Apurahoja voi anoa myös ulkopuolisilta säätiöiltä kuten esimerkiksi Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöltä tai muilta vastaavilta.

  Kaikki ulkomaan opiskelu- ja harjoitteluvaihto oikeuttaa sinut hakemaan vaihto-ohjelman tai Oamkin apurahaa.  Vaihtokohteesi, vaihto-ohjelma, vaihdon kesto sekä sisältö vaikuttavat apurahan määrään.  

  saaraeveliinaa_.PNGYleisinä sääntöinä on, että apurahan laskennassa vaihdon kestoon huomioidaan vain se aika, joka sinun tulee olla läsnä vastaanottavassa korkeakoulussa.  

  Toinen huomioitava asia on se, että niissä tapauksissa, missä saat opiskeluvaihtoosi apurahan esim. Opetusministeriöstä, vastaanottavalta korkeakoululta tai muulta vastaavalta taholta, Oamkin apurahoja ei makseta.  

  Kolmantena huomiona on se, että apurahaa vaihtoihin maksetaan vain, jos opinnot tai harjoittelu luetaan hyväksi Oamkin tutkintoosi. 

  Opiskelijavaihdon apurahat  

  Pitkät vaihdot eli yli 3kk kestävä opiskelijavaihto 

  Kaikissa alla olevissa yli 3kk kestävissä vaihdoissa opintopistevaade on 5 op / opiskelukuukausi.  

  Erasmus+ (Euroopan kohteiden) opiskelijavaihto

  Erasmus+ ohjelmassa kohdemaat on jaettu kahteen ryhmään. Vaihdon kohdemaa sekä kesto (päivissä) määrittää apurahasi tarkan määrän.  

  Apurahat_Erasmus_opiskelu_20_21.PNG

  Opiskelu Euroopan ulkopuolisissa yhteistyökorkeakouluissa 1500€/ kertasumma yhden lukukauden mittaisissa vaihdoissa ja 2000€ kahden lukukauden mittaisissa vaihdoissa. 

  Opiskelu Euroopassa ei- Erasmus+ tukikelpoisissa kohteissa, apuraha Erasmus+ apurahojen mukainen. 

  Opiskelu Euroopan ulkopuolisissa itsehankituissa eli freemover – opiskeluvaihdoissa 1000€/ kertasumma.  

  Lyhyet opiskelijavaihdot (2 vkoa – alle 3kk) 

  Kaikissa lyhyissä opiskelijavaihdoissa opintopistevaade on vähintään 2 op / viikko, 5 op / kuukausi.  

  Eurooppaan apuraha on 150€/vko ja Euroopan ulkopuolelle 200€/vko. Huomioithan, että apurahamaksimi lyhyissä vaihdoissa Euroopan vaihtojen osalta on 750€ ja Euroopan ulkopuolisten vaihtojen osalta 1000€. 

  North2north -kohteet  

  Suomessa north2north - apurahaohjelmaa hallinnoi opetushallitus. Suomalaiset opiskelijat saavat yleensä 1500 - 2500€/vaihto kohteesta ja vaihdon kestosta riippuen.  

  N2n -apurahat ovat 1000€ (3 - 5kk:n vaihto) ja 1500€ (5 - 12kk:n vaihto). Lisäksi lähtijä saa matka-apurahan, jota maksetaan lähialueille (Muurmansk ja Pohjoismaat) 500€ ja muille alueille 1000€. North2north kohteissa ei voi suorittaa ulkomaan harjoittelua. 

  Harjoitteluvaihto 

  Pitkät harjoittelut (2kk ->)  

  Kaikissa alla olevissa yli 2kk kestävissä harjoitteluissa opintopistevaade on 3 op / harjoittelukuukausi.  

  Erasmus+ (Euroopan kohteiden) harjoitteluvaihto

  Erasmus+ ohjelmassa kohdemaat on jaettu kahteen ryhmään. Harjoittelusi kohdemaa sekä kesto (päivissä) määrittää apurahasi tarkan määrän. 

  Apurahat_Erasmus_harjoittelu_20_21.PNG

  Harjoittelu Euroopan ulkopuolella 1200€/kertasumma matka-apurahaa + n. 300€/kuukausi. Jälkimmäinen lasketaan vaihdon toteutuneiden päivien mukaisesti.  Kuukausikohtaista 300€ apurahaa ei makseta, jos opiskelija saa palkkaa 1000e tai enemmän.  Matka-apuraha 1200€ myönnetään myös palkallisiin harjoitteluihin. maikkileena_.PNG

  Lyhyet harjoittelut (2 vkoa – alle 2kk) 

  Lyhyissä harjoitteluissa Eurooppaan apuraha on 150e/vko ja Euroopan ulkopuolelle 200e/vko.  Maksimiapurahat Eurooppaan ovat 1050€ ja Euroopan ulkopuolelle 1200€. 

   

  Opintopistevaade on vähintään 3 op/kuukausi. 

 • Yhteyshenkilöt ja lisätiedot

  outgoing.students#oamk.fi (korvaa # -> @) 

  - osoite tavoittaa allaolevat henkilöt

  Piritta Nätynki

  Erasmus+ ohjelman opiskelu- ja harjoitteluvaihto partnerikorkeakouluihin. Palveluajat Zoomissa ma-to 22.12.21 saakka Zoomissa, kts. Oiva: Kansainväliset mahdollisuudet 

  Katja Kurasto

  Euroopan ulkopuoliset vaihdot ja itsehankitut harjoittelut

  Satu Lohiniva

  North2north ja Erasmus+ Globaali liikkuvuus

  Opintojen sisältöjen suunnittelussa, vaihdon suositellusta ajankohdasta tai muusta vaihdon sisältöön liittyvästä voit olla yhteydessä tutkintovastaavaasi tai yksikköjen akateemiset kv-koordinaattoreihin

Viiviems_kuva_oppaaseen.PNG

Pikalinkit, vaihto-ohjemia ja kokemuksia

Moberg_kuva_oppaaseen.PNG

Pikalinkit, vaihdon järjestelyistä

Sivusta vastaa: Piritta Nätynki  |  Päivitetty viimeksi: 1.12.2021