Tästä voit ladata esitteen jaettavaksi

Tulevaisuudessa monet työt ovat yhä enemmän asiantuntijatehtäviä. Tästä syystä tarvitaan myös entistä enemmän korkeakoulutasoista osaamista. Vuoteen 2030 mennessä on arvioitu, että yli puolet työvoimasta tarvitsee korkeakoulutuksen.

Jos valitset jo toisella asteella opintoihin korkeakouluopintoja, vahvistat valmiuksiasi jatko-opintoihin ja tulevaisuuden työelämään!

 

Siirry luontevasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun

Tiesitkö, että voit tehdä korkeakouluopintoja jo suorittaessasi ammatillista perustutkintoa? Voit halutessasi sisällyttää ammatilliseen perustutkintoon tutkinnon osia korkeakouluopinnoista. Opintojen aikana suoritetut korkeakouluopinnot voivat helpottaa pääsyäsi korkeakouluun tai niitä jo nyt tekemällä, voit varmistaa itsellesi opiskelupaikan perustutkinnon jälkeen ilman valintakoetta ammattikorkeakouluun.   

Voit suorittaa yksittäisiä opintojaksoja, isompia opintokokonaisuuksia tai hypätä Oamk Highwaylle tai Fast Trackille! Huomaathan, että opintotarjonta eri korkeakouluissa vaihtelee. Suorittamasi ammattikorkeakouluopinnot voidaan tunnustaa osaksi toisen asteen tutkintoa.  

Ota selvää, millaisia vaihtoehtoja sinulla on ja kysy lisätietoja opoltasi.  

 

Suomessa on 24 ammattikorkeakoulua 

Näistä moni tarjoaa useita vaihtoehtoehtoja tehdä amk-opintoja jo lukion tai ”amiksen” aikana.  Tutustu vaihtoehtoihin oman alueen ammattikorkeakoulussa tai laajenna tarkastelua muihin korkeakouluihin valtakunnallisesti.   

Tutustu opiskelumahdollisuuksiin ja eri tutkintoihin rohkeasti!  

Käytä esimerkiksi seuraavia hakusanoja:

Avoin ammattikorkeakoulu

Väyläopinnot

Kurkistuskurssit

Opintopolku

Arene ammattikorkeakoulut 

Ammattikorkeakouluopinnot

 

Korkeakouluun suuntavien opintojen termit ovat joskus haastavia 

Älä huoli, jokaisen korkeakoulun kurkistuskurssin, väylän, Highwayn, polun, Fast Trackin ym päämäärä on sama eli helpottaa toisen asteen opiskelijan siirtymistä korkeakouluun.  

Näillä sivuilla avaamme termejä, mutta pidä silti mielessä, että nämä voivat eri korkeakouluissa vaihdella.  

Väylä = Väyläopinnot tarjoavat sinulle mahdollisuuden opiskella opintojaksoja ammattikorkeakoulun opinnoista. Väyläopinnot tutustuttavat sinut ammattikorkeakoulussa opiskeluun ja edistävät mahdollisia tulevia ammattikorkeakouluopintojasi. 

Highway = Varmista opiskelupaikkasi Oulun ammattikorkeakoulussa jo lukiossa tai opiskellessasi ammatillista tutkintoa. Oamk Highway

Fast Track = Oamk Fast Track -opinnoissa opiskellaan sairaanhoitajaopintoja (30 op) lähihoitajaopintojen yhteydessä.

Kurkistuskurssi = Mahdollisuus kurkistaa amk-opintoihin matalalla kynnyksellä. Laita hakusanaksi “amk“ ja “kurkistuskurssi” näin löydät paljon kurkistuskurssivaihtoehtoja eri puolilta Suomea. Kysy opolta lisää!  

 

Miksi korkeakouluopintoja jo toisen asteen opintojen aikana?

  • Kokeile rohkeasti korkeakouluopintoja jo toisen asteen opintojen aikana, jos lukio- tai "amisopinnot" eivät ole liian raskaita
  • Lisäät työelämässä tarvittavaa osaamista
  • Pääset tutustumaan sinua kiinnostavaan alaan/opiskelupaikkaan
  • Pääset kokeilemaan korkeakoulussa vaadittavia taitoja, jos harkitset ehkä hakeutuvasi tai suunnittelet jo ammattikorkeakouluopintoja valmistumisen jälkeen
  • Voit valmistua nopeammin ja sisällyttää opintoja korkeakouluopintoihin
  • Opit uutta!

Oletko urheilija? Voit etsiä korkeakouluopintoja, jotka on suunnattu urheiluakatemian toisen asteen opiskelijoille. Voit siis huoletta edetä urheilijauralla ja edistää opintoja vaikka korkeakouluun kurkistamalla.

Oletko vielä yläkoulussa? Opiskelupaikan valinta on iso päätös, mutta ei hätää, vielä ei tarvitse tietää koko loppuelämän suunnitelmia. Unelma-ammattiin voit päätyä montaa eri reittiä ja minkä ikäisenä tahansa.