Oulun ammattikorkeakoululle 1,1 miljoonaa euroa päästöttömien, autonomisten työkoneiden kehittämiseen

Julkaistu: 22.12.2022 klo 10:03 Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Oulun ammattikorkeakoulu on saanut Suomen Akatemialta 856 000 euroa NUVE-LAB-tutkimusympäristönsä jatkokehittämiseen. Myös Interreg Aurora tukee ympäristöä 300 000 eurolla. Satsaukset ovat merkittäviä investointeja työkoneiden kehittämiseen kohti päästöttömiä energialähteitä ja autonomista, eli ilman kuljettavaa tapahtuvaa, ajamista.  

Suomen Akatemia rahoittaa Oulun ammattikorkeakoulussa tehtävää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa nyt ensimmäistä kertaa. Tätä erittäin kilpailtua rahaa myönnettiin hankkeelle, jossa kehitetään ympäristöystävällisiä voimanlähteitä ja voimansiirtolinjoja työkoneisiin. Oulun yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettavassa hankkeessa myös täydennetään NUVE-LABin laitteistoinfrastruktuurin ohjelmistoja. NUVE-LABissa työkoneita voidaan testata digitaalisten kaksosten avulla ja näin tehostaa kehitystyötä ja lyhentää aikaa koneiden markkinoille saamiseen. Interreg Auroran rahoittamassa SAMHand-hankkeessa kehitetään fossiilivapaisiin, autonomisiin työkoneisiin perustuvia, kestäviä materiaalinkäsittelyjärjestelmiä. 

Suomen Akatemian ja Interreg Auroran myöntämät rahoitukset parantavat NUVE-LABin edellytyksiä tukea työkonevalmistajia ja tutkimuslaitoksia uusien, ympäristön kannalta kestävien työkonetekniikoiden tutkimus- ja kehitystyössä, toteaa kehityspäällikkö Jukka Säkkinen.  

Lisätiedot:   

NUVE-LAB-ympäristöstä ja siihen liittyvistä hankkeista: Kehityspäällikkö Jukka Säkkinen, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. 050 5957951, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Lisätietoa Oulun ammattikorkeakoulun NUVE-LAB-ympäristöstä (englanniksi): https://www.oamk.fi/en/partnership/laboratories/nuvelab