Julia Asikainen
12.03.2021

Yhteisöllisiä ja monipuolisia opintoja rakennusarkkitehdin koulutuksessa

Oulun ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtiopiskelija Emma Wuokko on pitänyt opinnoissa erityisesti monipuolisuudesta, työelämälähtöisyydestä ja hyvästä yhteishengestä. Hän on mukana myös opiskelijajärjestötoiminnassa, josta hän on saanut hienoja verkostoitumismahdollisuuksia.

Emman mukaan rakennusarkkitehdin opinnot ovat projektiluontoisia, mutta myös teoriaopintoja on paljon. Kuva: Antti J. Leinonen


Rakennusala on ollut rakennusarkkitehdiksi opiskelevalle Emma Wuokolle tuttua jo lapsuudesta lähtien, sillä hänen isänsä on rakennusinsinööri. Emma ei kuitenkaan ollut koskaan ajatellut luovansa uraa rakennusalalla. Hän kiinnostui rakennusarkkitehdin ammatista vasta lukioikäisenä, jolloin hän alkoi tutkimaan alaa tarkemmin. Ala tuntui Emmasta heti omalta, joten hän päätti hakea opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi suoraan lukion jälkeen. Alassa häntä kiehtoo erityisesti se, miten luovuus ja tekniikka yhdistyvät siinä.

– Tuntuu hienolta päästä suunnittelemaan joku päivä sitä, miltä vaikka kaupungit tai pientaloalueet näyttävät, Emma kommentoi.

Turusta kotoisin oleva Emma on nauttinut Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelusta. Hän on saanut paljon hyviä ystäviä ja opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Hän pitää myös Oulusta opiskelijakaupunkina.

– Oulu ei ole mikään hirveän iso kaupunki, joten opiskelijayhteisö on mukavan tiivis. Alussa minulla oli ajatuksena hakea opinnoista siirtoa lähemmäs omia kotiseutuja, mutta nyt odotan surulla sitä päivää, kun täältä pitää lähteä.

Opinnoissa parasta yhteishenki

Rakennusarkkitehdin opintoja Emma kuvailee monipuolisiksi ja työelämälähtöisiksi.

– Opinnoissa käydään asioita hyvin läpi sitä ajatellen, mitä työelämässä vaaditaan.

Emma on myös mukana koulutusalajärjestön toiminnassa, jonka kautta hän on päässyt verkostoitumaan työelämän toimijoiden kanssa.

– Ainejärjestömme järjesti esimerkiksi vuonna 2020 Urapolkuja-päivän yhteydessä paikalle myös arkkitehtitoimistojen edustajia, jotka esittelivät toimintaansa opiskelijoille.

Emma kokee opiskelijajärjestötoimintaan mukaan lähtemisen yhtenä hänen parhaista päätöksistään, sillä se on antanut hänelle niin paljon.

– En vaihtaisi niitä kokemuksia mihinkään. Sitä kautta olen päässyt verkostoitumaan myös muiden alojen ainejärjestöjen kanssa ja saanut uusia kavereita.

Yhtenä opintojen parhaimmista asioista Emma pitää niin opettajien kuin opiskelijoidenkin kesken vallitsevaa yhteishenkeä.

– Vaikka välillä opiskelu tuntuisi haastavalta, ovat opiskelijakaverit iso tuki. Kaikki opiskelijat ovat siinä samassa veneessä, joten opinnoista voi keskustella aina yhdessä. Myös opettajat ovat todella mukavia ja auttavat aina mielellään.

Onnistumisia työmaaharjoitteluissa

Emman mukaan opiskelu on hyvin projektiluontoista, mutta mukana on myös paljon teoriaa. Opintoja tehdään sekä itsenäisesti että ryhmissä.

– Vuosi vuodelta opinnoista on tullut yhä projektiluontoisempia, ensimmäinen vuosi oli aika teoriapainotteinen.

Rakennusarkkitehdin opintoihin kuuluu yhteensä kolme harjoittelua, jotka suoritetaan aina kesäisin. Emmalle harjoittelut ovat olleet todella antoisia kokemuksia, joissa on tullut vastaan myös huimasti onnistumisia. Emma haluaa suositella erityisesti harjoittelua työmaalla.

– Harjoitteluissa työmaalla on päässyt huomaamaan hyvin sen, miten koulussa opitut asiat loksahtelevat paikoilleen käytännössä. Se on ollut hieno tunne.

Opintojen jälkeen Emma odottaa pääsevänsä mukaan mielenkiintoisiin projekteihin ja tekemään töitä alan ammattilaisten kanssa. Tulevaisuudessa Emmaa kiinnostaa myös jatkokouluttautuminen, mutta hän ei vielä tiedä missä.

– Minua kiinnostaa monet asiat, joten olen tulevaisuuden suhteen aika avoimin mielin.


Emman mielestä rakennusarkkitehdin opinnot ovat monipuolisia ja työelämälähtöisiä. Hän on pitänyt erityisesti niin opettajien kuin opiskelijoidenkin välillä vallitsevasta yhteishengestä. Kuva: Antti J. Leinonen

Avoimuus ja halu oppia kantaa pitkälle

Emman mukaan rakennusarkkitehdin opinnot vaativat sitkeyttä, mutta tärkeintä on kiinnostus alaa kohtaan. Hän suosittelee vilpittömästi kaikkia kiinnostuneita hakemaan opintoihin.

– Jos vain kiinnostusta löytyy, niin kaiken kyllä oppii. Avoimuus ja halu oppia lisää kantaa pitkälle. 

Tulevia opiskelijoita Emma kannustaa kysymään aina rohkeasti, jos mikään opiskeluun liittyvä asia mietityttää.

– Aina löytyy joku, joka voi auttaa. Kannattaa myös muistaa säilyttää tietynlainen rentous opinnoissa, sillä opiskelunkaan ei tarvitse olla niin vakavaa.