Heidi Niemi
19.09.2019

Vuoden opettaja auttaa opiskelijoita löytämään omat vahvuutensa

Kätilötyön lehtori Minna Perälä on vuoden opettaja 2019

Kätilötyön lehtori Minna Perälä ammentaa opetukseen omasta intohimostaan kätilöntyötä kohtaan.

”Minna on ihana, sydämellinen ja hänellä on aina aikaa opiskelijoille.”

“Minna on aurinkoinen ja lempeyttä huokuva konkarikätilö, -terveydenhoitaja ja -opettaja, jolta löytyy taskusta jokaiseen opetustilanteeseen kokemuksia omalta työuraltaan.”

“Minna on aidosti kiinnostunut opiskelijoista ja hän pitää opiskelijoiden puolta.”

“Minna on opettaja, joka tullaan muistamaan aina.”

Minna Perälä on onnellinen ja kiitollinen saamastaan tunnustuksesta ja tuesta. Tutut opiskelijat kertoivat, että he sopivat äänestävänsä yhdessä Perälää. Valinta tuli kuitenkin yllätyksenä.

– Luin sähköpostista ensin vain Vuoden opettaja -otsikon, ja ajattelin että siellä kehotetaan äänestämään. Palasin viestiin kolmen päivän päästä, ja näytin sen miehellenikin kysyen mitä viesti hänen mielestään tarkoittaa. Hän vastasi, että ymmärräthän, että sinut on valittu vuoden opettajaksi.

Perälä on opettanut Oamkilla 13 vuotta. Aikaisemmin hän on työskennellyt kätilönä sairaalassa sekä terveydenhoitajana neuvolassa.

– Ohjasin usein opiskelijoita tehdessäni kliinistä työtä. Heidän kanssaan oli mukava työskennellä, ja pidin neuvomisesta sekä opastamisesta, joten hakeuduin yliopistoon lukemaan hoitotieteitä ja valmistuin maisteriksi. Opetustyöni ohella olen tutkija.

Opettajan työ tuntuu vuosi vuodelta mukavammalta, ja Perälä kokee opiskelijoiden kohtaamisen luonnolliseksi ja omaksi jutukseen. Alku oli kuitenkin haastava: hän joutui ottamaan isoja kokonaisuuksia vastuulleen heti aloitettuaan opetustyön.

– Oma intohimoni kätilöntyötä kohtaan auttaa minua opettajana, ja helpottaa teorian ja käytännön yhdistämistä. Lisäksi saan voimaa opiskelijoista: heidän kanssaan jaksan mitä vain.

Perälä toivoo, että jokainen opiskelija löytää oman vahvuutensa. Kätilöt ja terveydenhoitajat hoitavat koko ihmisen elämänkaarta, joten jokaiselle ammattilaiselle löytyy oma paikkansa ja suuntansa, hän sanoo.

Kätilön työ on vaativaa ja vastuullista, ja sekä kätilöllä että kätilötyön opettajalla on oltava herkät tuntosarvet, Minna Perälä kertoo. Koulutus antaa opiskelijoille valmiudet työhön, ja arvostus ansaitaan kädentaidoilla, osaamisella ja sydämellä, sanoo Perälä.

 – Opiskelijani paneutuvat satasella ja pärjäävät opinnoissaan todella hyvin. Luotan, että he kantavat vastuun myös työelämässä.