Julia Asikainen
08.03.2021

Tietotekniikan opintojen käytännönläheisyys ja laaja-alaisuus valmistavat hyvin työelämään

Oulun ammattikorkeakoulun tietotekniikan opiskelijat Miikka Kortelainen ja Sami Jouppila kehuvat erityisesti opintojen projektilähtöisyyttä ja monipuolisuutta. He ovat päässeet mukaan myös kansainväliseen projektiin, joka avasi kummallekin uusia ovia työelämään.


Miikan ja Samin mielestä tietotekniikan opinnoissa on ehdottomasti parasta projektit. Kuva: Saara Kärki

– Tietokoneet ovat kiinnostaneet minua pienestä pitäen. Halusin tehdä pitkäaikaisesta harrastuksestani ammatin, joten hain opiskelemaan tietotekniikkaa Oulun ammattikorkeakouluun, kertoo Miikka Kortelainen.

Miikan luokkakaveri Sami Jouppila puolestaan on opiskellut aiemmin media-assistentiksi. Media-alan opintojen aikana Sami kiinnostui erityisesti verkkosivujen tekemisestä ja halusi syventyä aiheeseen lisää.

– Verkkosivujen tekeminen herätti kipinän koodaamiseen, joten halusin päästä oppimaan siitä enemmän. Tietotekniikan alaan liittyy myös matemaattisuus, joka kiinnostaa minua kovasti, Sami kertoo.

Miikka ja Sami kuvailevat Oamkia viihtyisänä opiskeluympäristönä, jossa vallitsee hyvä ilmapiiri niin opettajien kuin opiskelijoidenkin kesken. He antavat kiitosta myös hyville opiskelutiloille.

– Opiskelijoille järjestetään myös paljon tapahtumia, joissa pääsee hyvin tutustumaan muihin luokkakavereihin opintojen alussa, Miikka kommentoi.

Monipuoliset ja mielenkiintoiset opinnot ovat vahvistaneet sekä Miikan että Samin tunnetta siitä, että he ovat oikealla alalla. Heidän mielestään koulutus on rakennettu hyvin, sillä ensimmäisenä vuonna opiskellaan laajasti kaikenlaista ja sen jälkeen keskitytään enemmän omiin kiinnostuksen kohteisiin.

– Kun opiskelijat saavat tutustua ensimmäisenä vuonna moniin eri tietotekniikan osa-alueisiin, voi kukin löytää sieltä sen itseään eniten kiinnostavan asian, jota haluaa lähteä syventämään, Miikka sanoo.

Projekteista eväitä työelämään

Miikan ja Samin ei tarvitse kauaa miettiä, mikä on heidän mielestään opinnoissa parasta: projektit. Tietotekniikan koulutuksessa opiskellaan joka toisella periodilla ammattialan aineita ja joka toisella tehdään käytännönläheinen tuotekehitysprojekti.

– Saamme projektien tekoon aina aika vapaat kädet, joten niissä pääsee hyvin toteuttamaan itseään. Silloin myös oppii hyvin, kun joutuu käyttämään paljon omia ongelmanratkaisujataitoja, Sami kommentoi.

Miikka ja Sami ovat päässeet mukaan myös kansainväliseen projektiin, joka poiki kummallekin uusia työmahdollisuuksia. Projektin aikana tehtiin verkkosovellus yhdessä hollantilaisen Fontys-ammattikorkeakoulun tietotekniikan opiskelijoiden kanssa.

– Se oli todella mukava projekti, kun pääsi työskentelemään eri kulttuureista tulevien opiskelijoiden kanssa ja tutustumaan heidän työskentelytapoihinsa, Miikka sanoo.

Projektin päätyttyä Miikka ja Sami pääsivät työskentelemään Oamkin rakentamistekniikan hankkeeseen, jossa käytettiin samoja teknologioita kuin kansainvälisessä projektissa.

– Hankkeessa työskennellessä pääsimme hyvin soveltamaan oppimiamme asioita ja syventämään osaamistamme. Samoja taitoja pystyy myös hyödyntämään myöhemmin harjoitteluissa tai työpaikoilla, Sami kertoo.

Tietotekniikan opiskelijat tekevät projekteja myös suoraan yrityksille, joten opintojen aikana pääsee hyvin verkostoitumaan.

– Se on kyllä todella tärkeää, että jo opintojen aikana pääsee tutustumaan kunnolla työelämään. Oamk tekee hyvää yhteistyötä yritysten kanssa, joten jokaiselle opiskelijalle löytyy varmasti itselle mieleinen paikka työskennellä, Miikka toteaa.

Miikka ja Sami uskovat opintojen projektilähtöisyyden ja yritysyhteistöiden antavan opiskelijoille hyvät valmiudet työelämään.

– Silloin oppii todella hyvin, kun pääsee itse tekemään. Se helpottaa myös työnhakua, kun on valmiita tuotoksia näytettävänä, Sami kommentoi.

Opinnoista laaja-alaista osaamista

Miikan ja Samin mielestä opinnot vaativat ennen kaikkea kiinnostusta alaa kohtaan, eikä minkäänlaista harrastuneisuutta vaadita.

– Koulussa lähdetään liikkeelle ihan perusteista, joten kunhan jonkinlainen kipinä alaan löytyy, niin kaiken pystyy kyllä oppimaan, Miikka sanoo.

He suosittelevat Oamkin tietotekniikan koulutusta erityisesti siksi, että opinnot tarjoavat niin laaja-alaista osaamista.

– Kaikki kiinnostuneet löytävät varmasti tietotekniikan eri osa-alueiden joukosta sen oman jutun, sillä alalla voi tehdä niin monipuolisesti kaikenlaista, Sami summaa.