Julia Asikainen
25.10.2019

Tietotekniikan insinööriksi kansainvälisessä koulutusympäristössä

Hollantilainen Florian Brandsma opiskelee tietotekniikan insinööriksi Oulun ammattikorkeakoulun kansainvälisessä tutkinto-ohjelmassa. Information Technologyn opinnoissa hän pitää erityisesti opintojen käytännönläheisyydestä. 

Hollantilainen Florian Brandsman opsikelee tietotekniikan insinööriksi Oamkissa.

Florian Brandsma opiskelee kolmatta vuotta Information Technology -koulutuksessa Oulun ammattikorkeakoulussa. Ennen opintojaan Oamkissa hän opiskeli Hollannissa pelisuunnittelua. Alkuun hän keskittyi opinnoissaan enemmän pelisuunnittelun luovaan puoleen, jonka jälkeen hän siirtyi ohjelmointiin.

–  Aluksi lähinnä piirsin ja keskityin pelien suunnitteluun. Sen jälkeen meillä oli ohjelmoinnin kurssi ja päädyin jatkamaan ohjelmoinnin parissa.

Valmistuttuaan pelisuunnittelun tutkinto-ohjelmasta Florian halusi erikoistua ohjelmointiin ja kehittyä siinä lisää. Hän päätti opiskella itselleen vielä uuden tutkinnon ja pääsi sisään Oulun ammattikorkeakoulun Information Technology -tutkinto-ohjelmaan.

– Halusin hakea Suomeen opiskelemaan etenkin siksi, että täällä koulutus on ilmaista. Lisäksi yksi ystävistäni asuu Suomessa ja hän ehdotti minulle, että miksi en hakisi tänne jatkokouluttautumaan.

Paljon käytännön oppimista

Information Technologyn opinnoissa korostuu käytännön oppiminen, eikä teoriaa ole niin paljoa.

– Aluksi opiskelemme yhden opintojakson ajan jonkin uuden tekniikan teoriaa ja sen jälkeen kokeillaan opittua teoriaa käytännössä. Joka toisella jaksolla teemme siis aina uuden käytännön projektin aiemmalla jaksolla oppimistamme asioista.

Florian pitää siitä, että myös teoriajaksojen aikana on mahdollista seurata opettajan käytännön esimerkkejä ja tehdä harjoituksia itse perässä.

Ensimmäisten vuosien opetus painottuu lähiopetukseen ja viimeisinä vuosina on myös muutamia opintojaksoja, joita voi tehdä etänä.

– Opintojen lopussa teemme myös paljon projekteja yhdessä eri yritysten kanssa.

Opit suoraan työelämään

Florian on pitänyt koulutuksessa erityisesti siitä, että koulussa opitut asiat soveltuvat hyvin tulevaan työelämään. Florian sai alan työpaikan Suomesta heti ensimmäisen opintovuotensa jälkeen.

– Teen töitä ohjelmistokehittäjänä Kempeleessä. Olin aluksi yrityksessä harjoittelussa, minkä jälkeen minut palkattiin työntekijäksi.

Florian kertoo suureksi hyödyksi opinnoistaan myös sen, että hän pääsee käyttämään oppimaansa henkilökohtaisissa projekteissaan.

– Rehellisesti sanottuna yksi parhaista asioista Oamkissa on kyllä ehdottomasti myös edullinen ja hyvä kouluruoka, Florian naurahtaa.

Hänen mielestään kansainvälisen tutkinto-ohjelman etu on myös se, että pääsee tutustumaan ihmisiin ympäri maailmaa.

Tulevaisuus Suomessa

Tulevaisuuden suunnitelmissa Florianilla on jäädä Suomeen.

– Haluan jatkaa täällä työskentelyä ja oppia kieltä. Pidän Suomessa siitä, että täällä on niin vähän ihmisiä ja paljon luontoa.

Lisäksi Florianin tulevaisuuden haaveissa siintää iso talo Suomen luontomaisemissa.