Julia Asikainen
17.08.2020

Talotekniikan YAMK-tutkinnosta eväitä vaativampien kohteiden suunnitteluun

LVI-suunnittelijana työskentelevä Timo Marin haki opiskelemaan talotekniikan YAMK-tutkintoa lisätäkseen ammatillista pätevyyttä.

Timo Marin aloitti talotekniikan YAMK-opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa tammikuussa 2020. Hän kiinnostui koulutuksesta vanhan luokkakaverinsa suosituksesta.

– Talotekniikan YAMK-tutkinto oli luonteva valinta, sillä minulla on pohjakoulutuksena alalta alempi ammattikorkeakoulututkinto. Koulutus tuo lisää pätevyyksiä, mikä taas tuo enemmän mahdollisuuksia työelämään, Timo kertoo.

Timoa kiinnostaa alassa sen monipuoliset mahdollisuudet, sillä alalla voi työllistyä moniin erilaisiin tehtäviin. Timolla on kokemusta LVI-asentajana työskentelystä, LVI-projektijohtotehtävistä sekä LVI-suunnittelijan tehtävistä. Tällä hetkellä hän työskentelee LVI-suunnittelijana Heatco Finland Oy:ssä.

– Työ on aika luovaa, jokaisen suunnitelmat ovat omannäköisiä. Joku voi nähdä niissä jopa taidetta.

Joustavat opinnot mahdollistavat yksilöllisen opintopolun

Timo on suorittanut opintojaan töiden ohella. Hänen mielestään opinnot pystyy sovittamaan hyvin työelämään.

– Opiskelu on ollut todella joustavaa. Etäopiskelu mahdollistaa täysipäiväisen työskentelyn opintojen ohella. Tietysti opiskelu syö aikaa perheeltä ja vapaa-aikaa iltaisin, mutta opintoja voi suorittaa hyvin omaan tahtiin.

Timon mielestä parasta opinnoissa onkin se, että niiden joustavuus mahdollistaa opintopolun räätälöimisen juuri itselle sopivaksi.

– Aina oman tilanteen mukaan voi valita kuinka paljon kursseja ottaa. Itse otin esimerkiksi kesälle yhden vapaasti valittavan kurssin, ettei syksylle tule niin paljoa opiskelua.

Mahdollisuuksia vaativampiin tehtäviin

YAMK-tutkinto mahdollistaa Timolle muun muassa vaativampien kohteiden suunnittelua.

– Ammattitaito suunnittelijana varmasti kasvaa. Työkokemuksen karttuessa koulutus antaa esimerkiksi pätevyyden toimia vastuullisena suunnittelijana erityisen vaativissa rakennushankkeissa.

Timon käsityksen mukaan LVI-puolella ei myöskään ole monia YAMK-tutkinnon käyneitä, joten sen käyneille työntekijöille on varmasti kysyntää työelämässä.

Itsekuria ja suunnittelukykyä tarvitaan

Timo kertoo, että opinnot vaativat opiskelijalta erityisesti itsekuria.

– Lisäksi pitää olla kykyä suunnitella ja sovittaa opinnot arkeen itselle sopivalla tavalla.

Hänen mielestään talotekniikan YAMK-opinnot sopivat hyvin kaikille, jotka haluavat lisää ammatillista pätevyyttä ja edetä urallaan.

– Tämä on hyvä keino saada työkalupakkiin vähän lisää tavaraa ja laajentaa työmahdollisuuksia.