Julia Asikainen
20.05.2021

Kun haluat jatkuvan ja monipuolisen työn - sairaanhoitajan koulutus on varma valinta

Sairaanhoitajaopiskelijat Krista Karppinen ja Irene Salonen ovat pitäneet erityisesti opintoihin kuuluvista työharjoitteluista ja muista käytännön harjoituksista. Heidän mielestään opinnot vaativat ennen kaikkea hyvää ajankäytön suunnittelua.


Irene Salonen ja Krista Karppinen ovat pitäneet opiskelusta Oulaisissa, sillä kampuksen pienen koon vuoksi opettajat tuntevat opiskelijat hyvin. Kuvassa Krista. 

Aiemmin lähihoitajana työskennellyt Krista Karppinen innostui sairaanhoitajan opinnoista parempien työllistymismahdollisuuksien vuoksi.

– Sairaanhoitajilla on monipuolisemmat mahdollisuudet työllistyä erilaisiin tehtäviin. Haluan olla hoitaja myös siksi, että tykkään auttaa ihmisiä ja päivät ovat aina erilaisia, Krista kertoo.

Kristan luokkakaveri Irene Salonen puolestaan on alanvaihtaja, jolla on takanaan useamman vuoden työkokemus IT-alalta. Pitkään työpaikalla jatkuneet yt-neuvottelut saivat Irenen pohtimaan täysin uudenlaista suuntaa uralle.

– Varmaan taustalla oli myös kyllästymistä siihen tietokoneen ruudun edessä istumiseen, Irene sanoo.

Hoitoala tuntui Irenen mielestä heti sopivimmalta vaihtoehdolta, sillä työllistymismahdollisuudet ovat laajat, työssä pääsee liikkumaan ja työnsä jäljen näkee heti.

Sekä Irene että Krista ovat olleet tyytyväisiä opintoihinsa Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksella. Oulaisissa opiskelussa he kertovat pitävänsä erityisesti kampuksen pienestä koosta.

– Opettajat tuntevat opiskelijat paremmin, kun kampus on pieni. Tällöin myös ohjausta ja apua on helpompi saada, Krista kommentoi.

– Oulaista voisi suositella nimenomaan sen pienen koon vuoksi. Se tuo ihan erilaista yhteenkuuluvuuden tunnetta, Irene komppaa.


Aiemmin IT-alalla uraa luonut Irene on ollut tyytyväinen hoitoalan opintoihinsa, vaikka opiskelu onkin vaatinut paljon aikaa ja jaksamista. Kuva: Antti J. Leinonen

Käytäntö kerää kehuja

Irene ja Krista ovat kokeneet sairaanhoitajan opinnot antoisina, mutta myös raskaina. Monimuotototeutuksessa opiskelu on vaatinut tarkkaa aikatauluttamista ja oman opiskelun suunnittelua.

– Opinnot ovat olleet melkoinen rutistus. Tehtäviä ja lukemista on ollut paljon, mutta kaiken kaikkiaan olen kyllä tykännyt, Krista sanoo.

– Opiskelu on vahvistanut sitä tunnetta, että tätä haluaa todellakin tehdä työkseen, Irene lisää.

Irenen ja Kristan mukaan opinnot sisältävät paljon teoriaopintoja, mutta myös käytännön harjoituksia ja simulaatioita. Työharjoittelut ja käytäntö ovatkin olleet kummankin mielestä opintojen parasta antia.

– Työharjoitteluissa pääsee tekemään monenlaista ja kohtaamaan useita potilaita. Jokainen potilaskohtaaminen on niin erilainen, että niistä oppii aina uutta, Krista kertoo.

– Sekin on mahtavaa, että harjoitteluissa oppii paljon työpaikan muilta hoitajilta, Irene sanoo.

Lisäksi farmakologian ja anatomian opinnot keräävät Ireneltä kehuja, sillä ne ovat olleet hänen mielestään erittäin mielenkiintoisia ja luoneet hyvän pohjan työlle.

Tulevaisuudessa Irene on kiinnostunut erityisesti lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelystä. Kristaa puolestaan kiinnostaa akuutti- ja kiireetön hoitotyö. Sekä Irene että Krista suhtautuvat kuitenkin tulevaan työelämään avoimin mielin, eikä kummallakaan ole mitään pitkän tähtäimen urahaaveita.

– Haluaisin päästä kokeilemaan vähän erilaisia juttuja enkä jumittua ainoastaan yhteen paikkaan, Irene sanoo.

– Tärkeintä minulle on se, että saisin sellaisen työpaikan, jossa on mukavat työkaverit. Työyhteisö vaikuttaa niin paljon siihen, miten työssä viihtyy, Krista kommentoi.

Kummatkin ovat yhtä mieltä siitä, että opinnot antavat hyvät perusteet sairaanhoitajan työhön, mutta oppiminen jatkuu vielä läpi työelämän.

 


Lähihoitajana työskennellyt Krista halusi hakea sairaanhoitajan opintoihin parempien työllistymismahdollisuuksien vuoksi. Kuva: Antti J. Leinonen

Sairaanhoitajia tarvitaan

Irene ja Krista suosittelevat sairaanhoitajan opintoja erityisesti sellaisille, jotka tykkäävät auttaa ja kohdata sekä potilaita että omaisia.

– Alalla työskentely vaatii myös kärsivällisyyttä, joten sitä kannattaa löytyä, Krista sanoo.

– Itse toivoisin alalle lisää miehiä, sillä ala on edelleen niin naisvaltainen. Se vaikuttaa positiivisesti työyhteisöön, kun joukossa on kaikenlaista porukkaa, Irene lisää.

Lisäksi Krista haluaa muistuttaa, että sairaanhoitajia tarvitaan nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.

– Kannattaa ehdottomasti lähteä opiskelemaan, sillä töitä alalta kyllä löytyy, Krista summaa.