Julia Asikainen
14.12.2018

Pitkäaikainen haave opettajan opinnoista toteutui

Annukka Pitkänen toteutti kesäkuussa pitkäaikaisen unelmansa ja aloitti opettajan opinnot Ammatillisessa opettajankoulutuksessa. Annukka on ollut tyytyväinen opintoihinsa.

Annukka Pitkänen opiskelee Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Annukka on ammatiltaan yrittäjä ja hänellä on takanaan useita koulutuksia, joita hän hyödyntää monipuolisessa työssään.

– Tällä hetkellä toimin korutaiteilijana omassa koruyrityksessäni ja työskentelen myös naurujoogaohjaajana. Lisäksi minulla on ylempi tutkinto yrittäjyydestä ja liiketoimintaosaamisesta, jonka puitteissa teen erilaisia koulutuksia ja mentorointeja.

Annukka on parhaillaan erikoistumassa voimavarakeskeisessä työnohjaaja -koulutuksessa sekä hankkimassa opettajan pätevyyttä Ammatillisessa opettajankoulutuksessa.

Opintoja töiden ohella

Annukka halusi hakea ammatillisen opettajan koulutukseen, sillä se on ollut jo pitkään hänen unelmansa.

– Silloin, kun opiskelin aikoinaan tradenomiksi, kuulin tällaisesta mahdollisuudesta. Siihen aikaan koulutukseen ei kuitenkaan päässyt vielä pelkillä tradenomin papereilla, joten minun piti lähteä opiskelemaan ylempää tutkintoa.

Annukka pääsi aloittamaan opettajan opintonsa kesällä 2018. Hän on suorittanut opintojaan töiden ohella.

– Töiden ohella opiskelu on sujunut hyvin. Yrittäjänä minulla on se hyvä puoli, että pystyn määrittelemään aikatauluani helpommin. Tämä joulun aika on kyllä kiireistä korurintamalla, joten nyt joudun pitämään pientä taukoa opinnoista.

Osaamisperusteinen koulutus miellyttää

Opettajan opinnot ovat vastanneet Annukan odotuksia ja olleet todella mielenkiintoisia.

– Täällä opettajakorkeakoulussa on todella mukava opiskella ja meillä on täällä hyvä henki. Minun tutorini ovat äärimmäisen hyviä ja kannustavia.

Annukka pitää opinnoissaan erityisesti siitä, että koulutus on osaamisperusteista.

– Mielestäni on hienoa, että myös aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan opinnoissa. Pidän myös siitä, että saa itse päättää tavan, jolla haluaa osoittaa oman osaamisensa.

Lisäksi Annukan mielestä on mahtavaa, että tukea on koko ajan saatavilla ja asioita voi pohtia yhdessä ryhmän kanssa. Hän on alkanut myös Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijalähettilääksi.

– Olen tykännyt tästä koulutuksesta niin paljon, että halusin lähteä jakamaan tietoa opinnoista myös muille.

Palkitsevinta on toisen onnistuminen

Hyvä opettaja on Annukan mielestä sellainen, joka pystyy kuuntelemaan opiskelijaa ja on läsnä.

– Mielestäni on tärkeää, että kohtaa opiskelijan ihmisenä, on läsnä ja kuuntelee. Tietysti tärkeää on myös se, että sieltä löytyy se oma ammatillinen osaaminen.

Annukka kokee palkitsevimmaksi opettajan työssä sen, kun pääsee jakamaan omaa osaamistaan ja näkee, kun toinen saa sitä kautta onnistumisen tunteen.

– Onnistumisen tunteen jakaminen toisen kanssa on ehkä kaikkein parasta mitä on olemassa.

Missiona toisen auttaminen

Annukka haluaa tulevaisuudessa kehittää yritystään tuotteistamalla omaa monialaista osaamistaan eri koulutuksiin, ohjauksiin ja mentorointiin.

– Oma missioni on aina ollut toisen ihmisen auttaminen eri keinoin. Auttamisella tarkoitan toisen voimauttamista tarjoamalla esimerkiksi onnistumisia ja kohtaamisia.

Opettajan opinnot sopivat kaikille
Annukka suosittelee ammatillisen opettajan opintoja niin opettajuudesta kiinnostuneille kuin kaikille muillekin.

– Suosittelisin opintoja kaikille ihan vain itsensä kehittämisen takia. Koulutus toisi erilaista osaamista kenelle tahansa ja näitä taitoja tarvitsee paljon muuallakin kuin pelkästään opettajan ammatissa.