Alex Rapatti ja Tuula Hopeavuori
08.03.2021

Opiskelu varmisti ohjelmistokehityksen oikeaksi alaksi

Neljännen vuoden ohjelmistokehityksen opiskelija Alex Rapatti päätyi tietotekniikan tutkinto-ohjelmaan lukion penkiltä. Hakuvaiheessa matemaattisten taitojen riittävyys hieman arvelutti, mutta huoli osoittautui turhaksi.

– Toiveenani oli päästä tekemään hommia IT-alalle. Alussa oli epävarmuutta siitä, miten pärjään opinnoissa, mutta tässä lukuvuosien varrella kannustavassa ilmapiirissä on tullut itsevarmuutta mukaan. Olen huomannut, että ongelmanratkaisutaidot vievät paljon pidemmälle kuin matemaattiset taidot.

Alex on pitänyt erityisesti projektijaksoista, joissa on aina oppinut paljon ja saanut käytännön kokemusta tiimityöstä. Opinnoissa on hänen mukaansa osattu myös näyttää, että ala on monipuolinen ja sisältää muutakin kuin ohjelmointia.

– Jos pitäisi valita muutamia onnistumisia, niin kolmantena vuona tein pienessä porukassa kauhupelin Unitylle, ja yritysprojektissa meillä on nyt valmiina kokonaan toimiva mobiilisovellus. Olen myös iloinen, että Oamk kannustaa jatkuvasti opiskelijoita työelämään ja antaa siihen myös hyvän pohjan ja useita tilaisuuksia sen sijaan, että siitä vain puhuttaisiin.

Ohjelmoinnin opiskelusta Alex muistaa vielä alkuvaiheen tunnelmat:

– Kun oppimisprosessin alkukäyrän yli pääsee, niin alkaa helpottumaan. Käytännössä se menee niin, että kun opit yhden ohjelmistokielen, niin sitten kaikki muutkin kielet onnistuvat, kun perusidea ohjelmoinnista on hallussa. Tietoa alkaa kerääntymään, kun lähtee kokeilemaan uusia tapoja ja uskaltaa myös epäonnistua.

Neljännen vuoden keväällä Alex kerää työkokemusta Nokialla ohjelmistoinsinöörien tiimissä ja tekee samalla opinnäytetyötä jatkuvasta kehityksestä ohjelmistotuotannossa.

– Omana toiveena olisi tulevaisuudessa ohjelmistokehittäjän hommat, ja esimerkiksi mobiilisovellukset, botit ja pelit kiinnostavat. Olen kuitenkin aika avoimin mielin liikkeellä, sillä opittua on helppo soveltaa tällä alalla. On myös mukavaa, että alalla on kysyntää tekijöille. Siksi ei tarvitse pelätä huonoa työllistymistä.

Alex kannustaa erityisesti tyttöjä uskaltautumaan enemmän alalle, jos se yhtään kiinnostaa. Hänelle itselleen oikea valinta selvisi vain kokeilemalla.

– Näin viimeisenä vuonna en edes osaa nähdä itseäni työskentelemässä toisella alalla, ja koen, että se on hyvä merkki siitä, että on oikealla polulla.

Kuva: Alex Rapatti