Oamk
21.02.2022

Jarno Friimäki: ”Opinnot antoivat rohkeutta mennä kentälle”

Jarno Friimäki valmistui sairaanhoitajaksi Oamkista keväällä 2022. Historiaa aiemmin opiskellut nuori mies syttyi hoitotyölle siskonsa innostamana.

Jarno hymyilee kameralle koripallo kainalossa.

– Kuulin siskoltani sairaanhoitajana työskentelemisestä ja kiinnostuin. Tutustuin alaan tarkemmin, ja vaikka vähän jännitti etukäteen, hain ja onnekseni sain opiskelupaikan.

Opiskelualaa vaihtaessa monikin asia voi mietityttää. Hoitotyö on viime aikoina ollut paljon julkisuudessa, usein negatiivisessakin mielessä. Alan raskaus ja potilastyön arki arveluttivat hieman Jarnoakin.

– Nyt kun olen päässyt opintojen ja harjoittelun kautta työhön sisälle, haluan sanoa alaa harkitseville, että työ ei ole pelkkää raskasta raatamista. Hyviä hetkiä on paljon. Minulle parasta on ihmisten kohtaaminen.

Opinnoissa haastavaksi Jarno nimeää ajoittaisen kiireen ja kasautuvat tehtävät. Parasta on ollut käytännön hoitotyö ihmisten parissa sekä siihen valmistavat simulaatioharjoitukset. Tosielämän tilanteet ovat karistaneet jännityksen ja antaneet itsevarmuutta.

– Onnistumisista saan itsevarmuutta ja rohkeutta. Oamkista ja harjoittelupaikoista olen saanut paljon tukea toimia tässä ammatissa.

Harjoittelujaksoja ja työtä on ollut tarjolla sairaalassa, mutta koronapandemian myötä opiskelijat ovat päässeet tekemään arvokasta työtä myös näytteenotossa ja rokotuspisteillä.

– Olen alkanut tykätä tästä työstä intohimoisesti. Koen, että tämä on todellakin oma juttuni.

Mitä sairaanhoitajaopinnot ovat opettaneet Jarnolle hänestä itsestään?

– Ehkä yllätyin vähän siitä, kuinka sosiaalinen olenkaan, kuinka hyvin sovellun tälle alalle. Se on ollut mukava huomata!