Julia Asikainen
17.12.2018

Opettajan pätevyydestä taitoja tulevaisuuteen

Karoliina Hulkko aloitti opettajan opinnot Ammatillisessa opettajankoulutuksessa kesäkuussa 2018. Karoliinan mukaan hyvä opettaja on jatkuvasti ajan hermoilla.

Karoliina Hulkko aloitti opettajan opinnot Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa kesäkuussa 2018.

Karoliinalla on takanaan puoli vuotta opintoja Ammatillisessa opettajankoulutuksessa. Tällä hetkellä hän on äitiyslomalla ja pitää taukoa sekä opinnoista että töistä. Ennen äitiyslomaa hän työskenteli viljalaboratoriossa Oulussa ja sitä ennen lypsykarjatilalla. Aiemmalta koulutukseltaan Karoliina on laborantti, maaseutuyrittäjä ja agrologi.

Karoliinalla ei ole aiempaa opetustaustaa, mutta hän on aina tykännyt ohjaamisesta ja opettamisesta työssään.

– Itselläni ei ole opetustaustaa, mutta suvussani on paljon opettajia. Olen myös aina tykännyt ohjata ja opettaa työssäni. Kun huomasin, että haku Ammatilliseen opettajakorkeakouluun oli käynnissä, päätin hakea.

Opintoja verkossa

Karoliina suorittaa opintojaan verkko-opintoina. Yhteisiä webinaareja järjestetään noin yhdestä kahteen kertaan kuukaudessa. Webinaarien lisäksi on myös paljon itsenäisiä tehtäviä, joiden avulla harjoitellaan opettamista.

– Välillä on ollut vähän haastavaa saada aikatauluja yhteen, kun tekee opintoja töiden ohella, mutta kyse on vain organisoinnista. Haastavuudesta huolimatta opinnot ovat olleet todella antoisia ja mielenkiintoisia.

Parasta opinnoissa on ollut se, että opinnot ovat kehittäviä ja oppii paljon uutta.

– Pidän myös siitä, että teemme opintoja porukassa ja tuemme aina toinen toisiamme. Lisäksi opetus on hyvää, sillä Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa on todella taitavat ja osaavat opettajat.

Taitojen hyödyntämistä opinnoissa ja työelämässä

Karoliina on saanut jo paljon teoriapohjaa opettajan työhön, jota hän on päässyt hyödyntämään sekä opinnoissaan että omassa työssä.

– Olen hyödyntänyt oppimiani taitoja esimerkiksi meidän webinaareissa, joissa meidän on pitänyt opettaa kanssaopiskelijoitamme. Lisäksi olen päässyt hyödyntämään taitojani työelämän perehdytystilanteissa.

Karoliinan mielestä hyvä opettaja on jatkuvasti ajan hermoilla ja oppilaille läsnäoleva.

– Tietysti täytyy olla myös kuunteleva ja valmis ohjaamaan. Jos ammatilliseksi opettajaksi tähtää, täytyy tykätä nuorten kanssa työskentelystä.

Tulevaisuus avoinna

Karoliinalla ei ole selkeitä haaveita tulevaisuuden suhteen, vaan hän haluaa katsoa mitä elämä tuo tullessaan.

– Toivon, että pääsen hyödyntämään ammatillisen opettajan pätevyyttä työssäni ja mahdollisesti työskentelemään myös opetushommissa.