Julia Asikainen
05.02.2021

Liiketalouden opinnot kasvattivat tiedonjanoa ja sytyttivät kipinän johtamiseen

Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden opinnot veivät Jesse Takkulan johtamisen pariin. Johtamisessa Jesseä kiehtoo se, ettei siinä ole ikinä valmis.

Liiketalouden opinnot kasvattivat Jesse Takkulan tiedonjanoa ja johdattivat hänet jatkokouluttautumaan yliopistoon.  Kuva: Tiia Ahonen

– Ajattelin liiketalouden opintojen olevan paras vaihtoehto, sillä ne eivät sulje mitään mahdollisuuksia pois, sanoo liiketaloutta Oulun ammattikorkeakoulussa opiskellut Jesse Takkula.

Liiketalouden opintojen aloittaminen oli espoolaiselle Jesselle hyppy tuntemattomaan, sillä Oulu ei ollut hänelle ennestään tuttu kaupunki. Myös liiketalous alana oli hänelle vielä tuolloin mysteeri, mutta kiinnostusta sitä kohtaan riitti.

– Olen harrastanut pitkään salibandya ja ajatellut, että haluaisin tehdä työkseni jotain liikunta-alaan liittyvää. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin miettimään, etten halua tehdä harrastuksestani ammattia. Liiketalous kiinnosti minua hirveästi, vaikka en vielä kouluun hakiessani tiennyt siitä juuri mitään.

Niin Oulu opiskelijakaupunkina kuin liiketalouden opinnotkin olivat Jesselle positiivisia kokemuksia.

– Sain Oamkissa heti lämpimän vastaanoton ja pääsin nopeasti porukoihin mukaan. Tykkäsin siitä, että aluksi oli paljon tapahtumia, joissa pääsi helposti tutustumaan ihmisiin. Oulu on iso ja mukava opiskelijakaupunki, josta on myös hyvät kulkuyhteydet kaikkialle Suomeen.

Kohti johtamista

Liiketalouden opintoja Jesse kuvailee kattaviksi. Ensimmäisen vuoden aikana käydään läpi perusopinnot, jonka jälkeen opiskelijat tekevät henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja jatkavat ammattiopintoihin. Jessen mielestä ensimmäisen vuoden aikana sai hyvin aikaa pohtia, mikä olisi se oma juttu.

– Kiinnostuin silloin johtamisesta ja päätin valita ammattiopinnoista esimiestyön ja henkilöstöosaamisen osaamispolun. Reserviupseerikoulun kautta minulla oli jo vähän aiempaa kokemusta johtamisesta, ja halusin päästä näkemään, miten sitä tehdään liikemaailmassa.

Johtamisessa Jesseä kiehtoo se, ettei siinä voi olla ikinä valmis.

– Johtaminen on sellaista itsensä tutkistelua. Tykkään paljon myös tiimityöskentelystä, joten on mielenkiintoista pohtia, miten tehdään toimiva tiimi työyhteisössä.

Jesse suoritti opintonsa tavoiteaikaa nopeammassa tahdissa ja valmistui 2,5 vuodessa. Päätös nopeammalla aikataululla valmistumisesta syntyi oman elämän muutosten ja kotikaupunkikaipuun vuoksi. Hän myös ajatteli, että tavoiteaikaa nopeampi valmistuminen voisi olla meriitti työelämässä.

– Se vaati välillä pitkiä päiviä, mutta opiskelu oli minulle todella antoisaa. Teimme minulle henkilökohtaisen opetussuunnitelman, jonka avulla opintojen suorittaminen 2,5 vuodessa saatiin hyvin onnistumaan.

 

Kuva: Tiia Ahonen

Uusia kavereita ja tiedonjanon kasvattamista

Parhaimpina opiskelukokemuksinaan Jesse nostaa esiin samanhenkiset kaverit, joita hän sai Oamkista.

– Kyllä parhaat muistot tulee siitä, kun löysi koulusta sen oman porukan, sai opiskella yhdessä ja viettää vapaa-aikaa heidän kanssaan.

Liiketalouden opinnot herättivät Jessessä myös tiedonjanon, joka on vienyt hänet jatkamaan johtamisopintoja yliopistoon. Lisäksi hän on opiskellut itselleen arvopaperisijoittajan ja -välittäjän tutkinnot.

– Opin Oulussa opiskellessani sen, että voin tehdä muutakin kuin urheilla. Kiinnostuin lukemisesta ja opiskelusta.

Jatkokouluttautumisen lisäksi Jesse on ehtinyt olla myös alan työtehtävissä liiketalouden opintojen jälkeen. Hän työskenteli vuoden ajan sijoitusmyyjänä Mandatum Lifella, kunnes päätti jättää työn keskittyäkseen täysin yliopisto-opintoihin.

– Tulevaisuudessa toivoisin tekeväni työtä esimerkiksi jonkin tiimin vetäjänä tai projektin johdossa. Aika kuitenkin näyttää, mihin työelämässä päädyn.

Avoimin mielin opiskelemaan

Tulevia liiketalouden opiskelijoita Jesse kannustaa olemaan avoimin mielin.

– Lisäksi peräänkuuluttaisin kärsivällisyyttä ja sitä, että opiskelulle kannattaa ottaa aikaa.

Hänen mielestään kaupallisen alan tutkintoa voi suositella kenelle tahansa.

– Liiketalouden opinnoista löytyy varmasti jokaiselle jotain. Elämme yritysvetoisessa maailmassa, jonka ymmärtäminen olisi tärkeää ihan jokaiselle.