Julia Asikainen
13.04.2021

Kiihdytyskaistaa pitkin insinööriksi

Ville Niskanen suoritti toisen asteen opintojensa aikana Oulun ammattikorkeakoulun Highway-opinnot ja varmisti samalla itselleen jatko-opiskelupaikan tekniikan alalta. Opinnot antoivat Villelle myös hyviä eväitä tulevia ammattikorkeakouluopintoja varten.


Villen mielestä Highway-opinnot ovat ennen kaikkea mahtava väylä päästä opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Kuvat: Antti J. Leinonen

– Highway-opinnot ovat mahtava väylä päästä jatko-opiskelemaan Oulun ammattikorkeakouluun ilman pääsykokeita, sanoo tekniikan alan Highway-opinnot suorittanut Ville Niskanen.

Nivalassa putkiasentajaksi ja ylioppilaaksi opiskellut Ville innostui Oamkin Highway-opinnoista heti niistä kuultuaan. Opinnot kuulostivat hänestä kätevältä tavalta saada varma jatko-opiskelupaikka, joten päätös tarttua tilaisuuteen oli helppo.

– Minulle oli selvää, että haluan lähteä kouluttamaan itseäni vielä lisää LVI-alalla. Vaikka osasin odottaa, että opinnot vaativat jaksamista, kuulosti varma jatko-opiskelupaikka mahtavalta palkinnolta.

Oamk Highway on 15 opintopisteen opintokokonaisuus toisen asteen opiskelijoille, jonka suorittamalla opiskelijalle luvataan opiskelupaikka Oamkin tekniikan tai luonnonvara-alan koulutukseen. Highway-opinnot myös nopeuttavat opiskelijoiden valmistumista, sillä opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa.

Ville suoritti Highway-opinnot viimeisenä opiskeluvuotenaan toisen asteen koulutuksessa. Opintojen suorittaminen vei häneltä yhteensä kolmesta neljään kuukautta. Opinnot tuntuivat samaan aikaan kaksoistutkintoa opiskelevasta Villestä välillä raskailta, mutta kova motivaatio ja harrastukset auttoivat jaksamaan.

– Etenkin aluksi tuntui siltä, että tässä on tosi paljon hommaa. Kyllä siitä kuitenkin sitten hyvin selvisi, kun vain antoi opiskelulle aikaa. Sain paljon voimaa kouluhommien tekoon myös vapaa-ajan harrastuksistani, kuten jääkiekosta ja kuntosalilla käymisestä.

Villen mukaan Highway-opinnot vaativat jaksamista, mutta kuka vain pystyy suorittamaan ne, kun vain näkee tarpeeksi vaivaa.

Opintoja omaan tahtiin, milloin ja missä vain

Oamkin Highway-opintojen tekniikan alan opintosisältöihin kuuluu matematiikkaa ja fysiikkaa sekä alakohtaisia opintoja. Ville opiskeli alakohtaisena kurssina rakennusten LVIS-perusteita, sillä se tuki parhaiten hänen toisen asteen ammattiopintojaan. Sekä alakohtaiset että fysiikan opinnot Ville suoritti täysin verkossa.

– Matematiikan opinnoista minun tarvitsi käydä tekemässä ainoastaan tentti, sillä sain muuten opinnot hyväksiluettua lukiossa käymilläni pitkän matematiikan kursseilla.

Vaikka opinnot vaativatkin aikaa ja jaksamista, jäivät ne Villelle mieleen positiivisena kokemuksena. Parasta opinnoissa oli hänen mielestään se, että opintoja pystyi suorittamaan itsekseen omassa tahdissa, milloin ja missä vain. Lisäksi Ville kokee saaneensa Highway-opinnoista hyviä eväitä tulevia ammattikorkeakouluopintoja varten.

– Se on mukavaa, kun on päässyt jo vähän tutustumaan alan ammattikorkeakouluopintoihin ennen niiden aloittamista. Opintojen kautta sai vähän käsitystä siitä, millaista alan opiskelu on.

Opiskelupaikkaa tulee hakea kahden vuoden sisällä siitä, kun toisen asteen tutkinto on suoritettu. Villellä on seuraavaksi edessään armeija, jonka jälkeen hän aikoo hakea opiskelupaikkaa Oamkista.

– Odotan tulevia opintoja hyvillä mielin. Opintojen jälkeen minua kiinnostaisi ehkä yrittäjyys, mutta olen vielä aika avoimin mielin tulevaisuuden suhteen.

Ville suosittelee Oamkin Highway-opintoja kaikille tekniikasta tai luonnonvara-alasta kiinnostuneille. Hänen mielestään opinnot ovat huolettomampi tapa hakea ammattikorkeakouluun kuin perinteinen pääsykoe.

– Monille perinteinen pääsykoe saattaa tuottaa paineita, kun pitäisi päästä yhdellä kerralla sisään. Highway-opinnoissa puolestaan saa tehdä tehtäviä rauhassa omaan tahtiin, ja kun tarvittavat opinnot on suoritettu, on opiskelupaikka varmasti sinun.


Ville aikoo hakea jatko-opiskelupaikkaa armeijan jälkeen.