Julia Asikainen
28.10.2021

Käytännönläheiset Information Technology -opinnot valmistavat hyvin työelämään

Venäjältä Suomeen muuttanut Anastasiia Huhtala opiskelee englanninkielisessä tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa Oulun ammattikorkeakoulussa. Erityisesti koulutuksen käytännönläheisyys ja kansainvälisyys keräävät Anastasiialta kehuja.

Nainen katsoo kameraan hymyillen valopilkkujen läpi.
Tietotekniikan insinööriksi opiskeleva Anastasiia Huhtala haaveilee työstä full stack -kehittäjänä tai UX/UI-suunnittelijana.

Anastasiia Huhtala oli vuonna 2019 uuden edessä, kun hän muutti perhesyistä Venäjältä Suomeen. Anastasiia on opiskellut aiemmin Venäjällä materiaalitekniikan insinööriksi, joten hänellä oli mahdollisuus tunnustaa tutkinto Suomessa suorittamalla se uudelleen suomen kielellä tai vaihtaa kokonaan alaa.

– Päätin hakea Oamkin Information Technology -koulutukseen, sillä tietotekniikan opinnot tuntuivat hyvältä vaihtoehdolta insinööritaustani vuoksi. Olin myös kokeillut koodausta jo aiempien opintojeni aikana ja nautin siitä todella paljon, joten ala tuntui oikealta.

Anastasiia valitsi Oamkin ennen kaikkea siksi, että opinnot ovat käytännönläheisiä ja Oulussa on hyvät mahdollisuudet tietotekniikan alalla työllistymiseen.

– Materiaalitekniikkaa opiskellessani olin vaihdossa Lapin yliopistossa, jossa opiskelu oli teoriapainotteista. Minulle sopii paremmin käytännönläheinen tapa opiskella, joten halusin hakea mieluummin ammattikorkeakouluun kuin yliopistoon.

Ennen Oamkiin hakemista Anastasiia asui Rovaniemellä, joten hän myös kaipasi muuttoa hieman isompaan kaupunkiin.

– Oulu on sopivan kokoinen kaupunki, sillä se ei ole liian iso eikä liian pieni.

Paljon käytäntöä

Information Technology -opinnot ovat olleet Anastasiian mielestä kiinnostavia, ja hän on nauttinut Oamkissa opiskelusta paljon.

– Pidän opettajien tavasta opettaa ja kommunikoida opiskelijoiden kanssa. Meillä on lukuisia erilaisia käytännön tehtäviä, joista saamme hyvää näyttöä opintojen jälkeistä työnhakua varten.

Parasta opinnoissa onkin Anastasiian mielestä se, miten hyvin käytännönläheinen opiskelu valmistaa opiskelijoita työelämään.

– Teemme projekteja myös suoraan yrityksille, joten pääsemme verkostoitumaan ja saamme kokemusta oikeasta työelämästä jo opintojen aikana.

Anastasiian opiskeluryhmässä on paljon opiskelijoita ympäri maailmaa, joten hän on kokenut antoisana myös mahdollisuuden opiskella kansainvälisessä ympäristössä.

– Jopa lounaan aikana voi oppia paljon uutta, kun keskustelee muista kulttuureista tulevien luokkakavereiden kanssa. Se on ollut todella mielenkiintoista.

Anastasiian mukaan opinnot vaativat opiskelijalta hyvää ajankäytön suunnittelua, itsenäistä otetta opiskeluun sekä ongelmanratkaisukykyä.


Anastasiia pitää Oulussa erityisesti luonnosta ja hyvistä IT-alan työllistymismahdollisuuksista.

Oulussa kiehtoo luonto ja hyvät työllistymismahdollisuudet

Tulevaisuudessa Anastasiia haaveilee työstä joko full stack -kehittäjänä tai UX/UI-suunnittelijana.

– Oulussa on onneksi paljon mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen, sillä kaupungissa on useita erilaisia IT-alan yrityksiä.

Hyvien työllistymismahdollisuuksien lisäksi Anastasiia pitää Oulussa erityisesti luonnosta.

– Oulussa pääsee luonnon lähelle helposti. Pyöräilyreitti ammattikorkeakoulullekin on todella mukava, sillä reitin varrella on paljon vihreyttä.

Anastasiia suosittelee lämpimästi Oamkin Information Technology -koulutusta kaikille, joita kiinnostaa ura web-kehityksen parissa.

– Oamk tarjoaa erinomaiset puitteet opiskeluun, sillä opetus laadukasta ja koulussa vallitsee positiivinen ilmapiiri.