Julia Asikainen
09.01.2020

Kansainväliseen maineeseen sarjakuvataiteella

Oamkin alumni Karoliina Korhonen tunnetaan Finnish Nightmares -sarjakuvasta, joka on niittänyt mainetta niin Suomessa kuin ulkomailla. Sarjakuvien teon lisäksi Korhonen työskentelee digitoimisto Bitfactorilla UX-suunnittelun eli käyttökokemussuunnittelun parissa. Oamkin alumni Karoliina KorhonenKaroliina Korhonen työskentelee Bitfactorilla käyttökokemussuunnittelun parissa.

Karoliina on koulutukseltaan medianomi (AMK). Hän aloitti opiskelun Oamkissa vuonna 2012, mutta opinnot venyivät töiden vuoksi. Medianomin tutkintopaperit hän sai käsiinsä toukokuussa 2018. Karoliinan koulutuksen suuntautumisvaihtoehtona oli mediatuottaminen.

Karoliina valitsi media-alan opinnot, sillä graafinen suunnittelu ja visuaalinen ilmaisu ovat aina kiinnostaneet häntä.

– Olen käynyt myös media-assistentin koulutuksen Kuopiossa ja halusin vielä jatkokouluttautua siitä. Mediatuottaminen kuulosti mielestäni mielenkiintoiselta ja monipuoliselta.

Karoliina kokee saaneensa mediatuottamisen koulutuksesta hyvän pohjan media-alalle sekä valmiuksia esimerkiksi projektinhallintaan ja asiakkaiden kanssa toimimiseen.

Koulutuksesta eväitä sarjakuvaan

Karoliinan urapolku media-alalla sai alkunsa hänen työskennellessään verkkosivujen parissa jo ennen opintojaan Oamkilla.

 – Opintojen ohella tein käyttökokemus- ja käyttöliittymäsuunnittelua, joiden parissa työskentelen tälläkin hetkellä.

Opintojen aikana alkunsa sai myös Karoliinan luoma Finnish Nightmares -sarjakuva. Sarjakuvan tekeminen alkoi vuonna 2015 ja sarjakuvan suosio kasvoi nopeasti.

– Se oli juuri se vuosi, kun minun olisi pitänyt alkaa tehdä opinnäytetyötä. Sarjakuvan aloitus oli oikeastaan ihan sattumaa. Minulla on ulkomailla paljon kavereita ja ajattelin, että teen heille huvitukseksi sarjakuvaa stereotyyppisestä suomalaisesta.

Karoliina teki sarjakuvalleen Facebook-sivut, ja ne keräsivät nopeasti suuren määrän tykkäyksiä.

– Sivulla oli päivässä tuhat tykkäystä ja viikon päästä jo 80 000!

Sarjakuvasta on ilmestynyt myös kaksi kirjaa sekä englannin että suomen kielellä.

– Koen, että sain mediatuottamisen opinnoista eniten eväitä tähän sarjakuvan tekoon.

Tällä hetkellä Karoliina työskentelee pääsääntöisesti digitoimisto Bitfactorilla Oulussa. Bitfactorilla hän tekee UX-suunnittelua eli käyttökokemussuunnittelua.  

Itsevarmalla asenteella työelämään

Karoliina haluaa muistuttaa tulevia valmistuneita olemaan itsevarmoja.

– Ei saa häpeillä eikä vähätellä omaa osaamistaan. Luovalla alalla on paljon kilpailua ja helposti tulee vertailtua itseään muihin. Kun valmistuttuaan lähtee hakemaan töitä, pitää olla itsevarmuutta ja muistaa, ettei kaikkea tarvitse osata valmiiksi. 

Karoliina Korhonen

Syntymäpaikka Kuopio
Asuinpaikka Oulu
Perhe Mies ja kaksi kissaa
Koulutus Media-assistentti, Medianomi (AMK) mediatuottamisen suuntautumisvaihtoehto
Uran pääkohdat Uran pääkohtia on todella vaikea määritellä, tuntuu että se on tässä ja nyt.
Harrastukset Laulu ja pelaaminen

Kuuntele Oamk-podcast: Haastattelussa Finnish Nightmares -sarjakuvan luoja Karoliina Korhonen