Julia Asikainen
04.03.2022

Energia- ja ympäristötekniikan opinnot olivat Maria Väliahteelle nappivalinta – ”Opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisia ja tuntuneet hyödyllisiltä tulevaa työelämää ajatellen”

Energia- ja ympäristötekniikkaa Oamkissa opiskeleva Maria Väliahde haaveilee työstä, jossa hän pääsisi vaikuttamaan ilmastonmuutokseen. Lisäksi Mariaa kiinnostaa ulkomailla työskentely.

Opiskelija nojaa kaiteeseen ja katsoo kameraan hymyillen.

Aiemmin maantietoa yliopistossa opiskellut Maria Väliahde on ollut jo nuoresta lähtien kiinnostunut ympäristöasioista. Maantiedon opinnot eivät kuitenkaan tuntuneet Mariasta omalta, sillä hän huomasi kaipaavansa opiskeluun enemmän konkretiaa ja käsillä tekemistä.

– Kun aloin etsiä maantiedon opintojen tilalle jotain uutta ja törmäsin Oamkin sivuilla energia- ja ympäristötekniikan koulutukseen, innostuin siitä heti ja päätin hakea opiskelemaan, Maria kertoo.

Maaliskuussa 2022 Marialla on meneillään toinen opiskeluvuosi energia- ja ympäristötekniikan opintojen parissa ja hän voi todeta tehneensä oikean valinnan.

– Opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisia ja tuntuneet hyödyllisiltä tulevaa työelämää ajatellen. On ollut myös mahtavaa päästä tutustumaan kaikkiin opiskelukavereihin.

Opintojen ohella työskentelevänä Maria on pitänyt myös siitä, että luentoja pystyy katsomaan jälkikäteen, jos ei ole päässyt paikalle juuri silloin, kun luento pidetään.

– Vaikka opiskelenkin päivätoteutuksessa, on opintoja pystynyt suorittamaan aika vapaasti oman aikataulun mukaan. 

Myös opettajat keräävät Marialta paljon kehuja.

– Opettajat ovat olleet ammattitaitoisia ja auttaneet esimerkiksi kesätöiden etsimisessä.

Kuusamosta kotoisin olevan Marian mielestä Oulu on mahtava opiskelukaupunki, sillä korona-aikaa lukuun ottamatta opiskelijoille järjestetään paljon erilaista ohjelmaa ja tapahtumia.

– Tykkään myös Linnanmaan kampusalueesta, sillä sinne on muodostunut niin tiivis opiskelijayhteisö. Myös sijainti on rauhallinen, kun se on vähän kauempana keskustan sykkeestä.

Looginen päättelykyky ja matemaattinen osaaminen ovat plussaa

Tulevaisuuden urasuunnitelmat ovat Marian kohdalla vielä avoinna, mutta joitain haaveita häneltä jo löytyy.

– Esimerkiksi ilmastonmuutos on sellainen asia, johon haluaisin päästä työni kautta vaikuttamaan. Haluaisin myös tehdä joskus töitä ulkomailla ja olla mahdollisesti jossain projektissa projektipäällikkönä. Toisaalta olisi hienoa päästä suunnittelemaan esimerkiksi uusi energiavoimala.

Maria uskoo voivansa siirtyä Oamkin opintojen jälkeen turvallisin mielin työelämään, sillä opinnot antavat sitä varten hyvät valmiudet.

– Työtä oppii vain tekemällä, mutta jos opinnot suorittaa kunnolla loppuun, antavat ne varmasti työelämään siirtymiselle vankan pohjan.

Marian mielestä energia- ja ympäristötekniikan opinnot sopivat jokaiselle alasta kiinnostuneelle.

– Kiinnostuksella pääsee jo pitkälle, mutta esimerkiksi loogisesta päättelykyvystä ja matemaattisista taidoista on opinnoissa paljon hyötyä.