Julia Asikainen
07.12.2022

Automaatiotekniikan opinnot olivat Karille luonteva valinta ammattikoulun jälkeen

Elvak Oy:n myyntijohtajana työskentelevä Kari Kokko on ollut jo pitkään aktiivisesti mukana Oamkin alumnitoiminnassa. Karille antoisinta alumnina on mahdollisuus vaikuttaa ja kehittää opetuskokonaisuuksia.

 

Kari Kokko valmistui automaatiotekniikan insinööriksi Oamkista parikymmentä vuotta sitten. Opinnot olivat hänelle luonteva jatkumo sähkövoimatekniikan perustutkinnon suorittamisen jälkeen.

– Samalle puolelle lähtisin varmasti edelleen, jos nyt pitäisi päättää uudelleen. Opinnot ovat antaneet hyvän perustan uralleni, Kari sanoo.

Kari työllistyi jo opintojensa aikana silloiselle Arizona Chemicalille, nykyiselle Kraton Chemicalille, jolle hän teki myös opintoihin kuuluvan insinöörityönsä. Ura Arizona Chemicalilta jatkui pian Oumanille, jossa Kari toimi reilut kymmenen vuotta muun muassa myynti-insinöörinä ja lopulta liiketoimintajohtajana.

Oumanin jälkeen Kari ehti työskennellä vielä pari vuotta Terawatilla ennen kuin hän aloitti nykyisessä työpaikassaan Elvakilla. Tällä hetkellä Kari toimii yrityksessä myyntijohtajana.

– Parasta työssäni on asiakkaiden kohtaaminen ja se, että pystyy kasvattamaan yrityksen liiketoimintaa ja palkkaamaan uusia nuoria työntekijöitä. Työ on myös todella monipuolista, eikä yhtään samanlaista päivää ole.

Aktiivinen alumnitoiminta on antanut paljon

Automaatiotekniikan opintojen jälkeen Kari on suorittanut töiden ohella myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja ammatillisen opettajan pätevyyden kasvattaakseen omaa osaamistaan.

Opettajan pätevyyttä hän on päässyt hyödyntämään toimimalla jo useamman vuoden ajan sivutoimisena opettajana sähkö-, automaatio- ja talotekniikan opiskelijoille Oamkissa. Vaikka kahden työn yhdistäminen vaatii välillä pitkiä päiviä, on opettaminen Karin mielestä todella antoisaa.

– On mahtavaa nähdä opiskelijoiden into ja tiedonjano. Opettajan työssä oppii koko ajan myös itse lisää, kun tulee esimerkiksi uusia teknologioita eteen. Teknologia on kehittynyt valtavasti sen jälkeen, kun olen itse valmistunut.

Elvakilta löytyy Karin lisäksi myös monia muita Oamkista ponnistaneita työntekijöitä.

– On ollut hienoa, että olemme voineet työllistää yritykseen paljon osaajia Oamkista niin harjoitteluihin kuin vakituisiin työsuhteisiinkin.

Kari on tehnyt aktiivisesti myös paljon muuta yhteistyötä Oamkin kanssa. Viimeisimpänä hän liittyi mukaan Oamkin alumnineuvottelukuntaan.

– Antoisinta alumnina on mahdollisuus vaikuttaa ja kehittää opetuskokonaisuuksia. Alumnitoiminnan kautta pääsee tuomaan terveisiä työelämästä ja kuulemaan ajankohtaisista asioista koulumaailmassa.

Talotekniikan alalla on monipuolisesti töitä

Karin mukaan automaatiotekniikan insinööreillä on monipuoliset työllistymismahdollisuudet talotekniikan alalla.

– Kysyntää löytyy muun muassa kiinteistöjen sähkö- ja LVIA-suunnittelijoille, rakennusautomaatioprojektien projektityöntekijöille ja monenlaisiin teknisen myynnin työpaikkoihin.

Automaatiotekniikan opiskelijoita Kari neuvoo seuraamaan aktiivisesti alan trendejä ja sitä, missä on paljon työpaikkoja.

– Talotekniikka on nyt kasvava ala. Tällä hetkellä puhutaan paljon energiansäästöstä, kun on energiakriisi päällä. Talotekniikan automaation avulla voidaan säästää merkittävästi energiaa.

Omaksi motokseen Kari sanoo lauseen: ”Ole aktiivinen ja tee töitä unelmiesi eteen, niin silloin ne hyvin todennäköisesti toteutuvat”.