Julia Asikainen
25.09.2020

Aasialaista liiketaloutta ja ikimuistoisia kokemuksia Japanissa


Kansainvälistä liiketaloutta Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Katri Mäkelä lähti vuodeksi Japaniin vaihtoon, sillä hän halusi päästä tutustumaan syvemmin Aasian liiketalouteen.

 

Kansainvälisyys ja eri kulttuurit ovat aina kiinnostaneet kansainvälistä liiketaloutta opiskelevaa Katri Mäkelää. Katri tiesi jo opintojensa alkuvaiheessa haluavansa opiskelijavaihtoon, ja hän viettikin koko toisen opiskeluvuotensa vaihdossa Japanissa.

-Päädyin valitsemaan Japanin vaihtokohteeksi, kun minua alkoi kiinnostamaan koulussa erityisesti Aasian liiketalous. Ajattelin, että saisin kaikista parhaimman kuvan siitä, kun opiskelisin sitä siellä paikan päällä, Katri kertoo.

Katri asui Japanissa Otaru- nimisessä kylässä Pohjois-Hokkaidon alueella, ja opiskeli Otaru University of Commerce -koulussa.

-Aasian liiketalouteen liittyvien opintojen lisäksi opiskelin siellä japanin kieltä ja etiikkaa aasialaisissa yrityksissä.

Kulttuuriin sopeutumista yhdessä

Katri odotti vaihtovuodelta ahkeraa opiskelua, mutta myös uuteen kulttuuriin tutustumista, uusia kokemuksia ja ystäviä.

-Eniten odotin ehkä sitä, että pääsen näkemään miten Suomi ja Japani eroavat toisistaan. Paikan päällä oli mielenkiintoista huomata, että maiden välillä on todella paljon myös yhtäläisyyksiä.

Vaihtoon lähdössä Katria jännitti se, ettei hän ollut koskaan aiemmin käynyt Japanissa ja nyt hän lähtisi sinne yksin.

-Tietysti jännitti myös kaikkien virallisten viisumiasioiden hoitaminen ja se, että Japani on niin kaukana. Oamk ja vaihtokoulu auttoivat kyllä kaikessa tosi paljon, olivat ymmärtäväisiä ja vastasivat aina mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Katri sopeutui hyvin Japanissa asumiseen ja opiskeluun, vaikka hän olikin varautunut kulttuurishokkiin.

-Sopeutumista helpotti se, että moni muu vaihto-oppilas oli samassa tilanteessa, ja uudet asiat pystyi kohtaamaan yhdessä.

Uusia näkökulmia ja kokemuksia

Katrin mielestä vaihto oli kaiken kaikkiaan todella hyvä kokemus, josta jäi käteen paljon hyödyllisiä oppeja, uusia ystäviä ja kokemuksia.

-Opin siellä paljon siitä, mitä halusinkin lähteä oppimaan. Sain myös paljon uusia ystäviä, joiden kanssa haluan olla yhteyksissä tulevaisuudessakin. Vuosi meni todella äkkiä.

Katri kertoo saaneensa vaihdosta uusia näkökulmia liiketalouteen ja oppineensa muiden vaihto-opiskelijoiden kautta paljon myös muista kulttuureista. Hänen vaihtovuotensa mieleenpainuvimmat muistot liittyvät matkusteluun yhdessä ystävien kanssa.

-Parasta oli matkustelu ympäri Japania. Meillä oli pitkä kesäloma ja kevätloma, joiden aikana kävimme muun muassa Tokiossa, Osakassa ja Kiotossa.

Mieli avoimena maailmalle

Katri suosittelee lämpimästi vaihtoon lähtöä, sillä sitä kautta tutustuu uusiin ihmisiin, se avartaa näkökulmia ja opettaa uutta.

-Vastaavanlaista kokemusta ei voi saada muualta, eikä tätä tule varmasti koskaan unohtamaan.

Vaihtoon lähteviä hän kannustaa pitämään mielen avoimena, etsimään tietoa kohdemaasta ja miettimään omia syitä vaihtoon lähdölle.

-Kannattaa myös aina kysyä joko Oamkin kansainvälisistä palveluista tai vaihtokoulusta, jos on jotain kysyttävää vaihtoon liittyen. Suosittelen myös juttelemaan vaihdossa olleiden kanssa, sillä heiltä voi saada paljon konkreettisia vinkkejä.