Tiedonhankinta ja benchmarkkaus
Maaseutuyritykset hyönteisalan toimijoina
Tässä osakokonaisuudessa kartoitetaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivien maaseutuyritysten kiinnostus ja valmiudet hyönteisten alkutuotantoon ja jatkojalostukseen. Lisäksi selvitetään kiinnostuneiden maaseutuyritysten osaamistarpeet.
Osakokonaisuuden suunniteltu toteutusaika on 1.1.2019-30.9.2019.
Tulokset:
- Päivitetään hankkeen edetessä
Elintarvikealan yritykset hyönteisalan toimijoina
Tässä osakokonaisuudessa kartoitetaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivien elintarvikealan yritysten (mm. liha-, mylly- ja leipomoteollisuus sekä ravintolat) kiinnostus ja valmiudet hyödyntää hyönteisraaka-ainetta nykyisten ja uusien tuotteidensa raaka-aineena. Lisäksi selvitetään kiinnostuneiden yritysten tiedontarpeet.
Osakokonaisuuden suunniteltu toteutusaika on 1.1.2019-30.9.2019.
Tulokset:
- Päivitetään hankkeen edetessä
Hyönteisalan tutkimukset ja hankkeet
Tässä osakokonaisuudessa kartoitetaan ja kootaan yhteen hyönteisalan toteutettujen ja käynnissä olevien sekä kotimaisten että soveltuvin osin myös ulkomaisten tutkimusten ja hankkeiden tuloksia. Selvitys sisältää mm.
- hyönteiskasvatuksen perusmenetelmät (suomenkielistä materiaalia ei ole);
- nykytilan kartoituksen;
- riskienhallinnan (esim. hyönteistuotannon olosuhdehallinta, patogeenien eli taudinaiheuttajien ja kontaminaatioiden riskit tai niiden kontrollointimahdollisuudet);
- markkinat ja niiden rakentuminen (mm. kuluttajien valintaan vaikuttavat tekijät tuotantomenetelmien ekologisuudesta ja eettisyydestä sekä ravinto- ja terveysvaikutuksista); sekä
- erikoistumisen mahdollisuudet toimialan sisällä (esimerkiksi munatuotanto, pitkälle jalostetut erikoistuotteet).
Selvityksen tuloksena saadaan ajankohtainen ja tulevaisuusorientoitunut kuva hyönteisalan innovaatioekosysteemin tilanteesta sekä tieto tärkeistä innovaatioaktoreista.
Osakokonaisuuden suunniteltu toteutusaika on 1.11.2018-30.6.2019 ja 1.1.2020-30.6.2020.
Tulokset:
- Hyönteistoimialan tilanne Suomessa -koonti on päivitetty keväällä 2019. Seuraava päivitys tehdään keväällä 2020.
Tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatkat
Hankkeen aikana järjestetään tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatka (1) kotimaassa toimiviin hyönteisalan edelläkävijäyrityksiin ja (2) Keski-Eurooppaan (esim. Hollanti, Belgia ja/tai Ranska). Matkojen tarkoituksena on kartoittaa hyönteistuotantoketjun eri vaiheissa toimivien yritysten toimintaa sekä toiminnallisesta että liiketaloudellisesta näkökulmasta. Lisäksi tutustutaan alan tki-toimintaan ja koulutukseen.
Kotimaassa tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatkan kohteena ovat ennen kaikkea hyönteisalan yritykset, kun taas ulkomaan matkan tavoitteena on tutustua hyönteistuotannon koko arvoketjuun mukaan lukien hyönteisten alkutuotanto, prosessointi ja tuotevalmistus, jälleenmyynti (kauppa, ravintolat) sekä näihin liittyvä tki-toiminta ja koulutus.
Tiedonhankinnan ja benchmarkkauksen lisäksi matkojen tavoitteena on edistää kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista. Yritysten sekä tki-, koulutus- ja neuvontaorganisaatioiden lisäksi tärkeitä verkostoitumiskohteita ovat hyönteisalan kehittämiseen aktivoituneet kolmannen sektorin toimijat (esim. Unibugs ry, Hyönteisalan toimijat ry ja Hyönteisravinto), haussa ja käynnissä olevat alueelliset, kansalliset ja kansainväliset hankkeet sekä alueelliset kehittämisyhtiöt ja yrityshautomot.
Osatyöpaketin suunniteltu toteutusaika on 1.3.2019-29.2.2020.
Tulokset:
- Hanke osallistui ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla -hankkeen järjestämälle, Belgiaan suuntautuneelle hyönteiskasvatuksen opintomatkalle 30.-31.10.2018. Matkaohjelma ja -raportti löytyvät Materiaalit -sivulta.
- Hanke osallistui Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankkeen loppuseminaariin sekä kansainväliseen hyönteisalan seminaariin (Nordic seminar on insects for food, feed and circular economy), jotka järjestettiin Seinäjoella 4.-5.12.2018. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja lyhyt asiantuntijahaastatteluvideo löytyvät Materiaalit -sivulta.
- Hanke osallistui yhteistyössä Tiedolla hyönteisalan tulevaisuuteen -hankkeen ja Bugs and Brands -hankkeen kanssa kotimaan tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatkalle Satakuntaan 29.-30.10.2019. Matkakertomus on luettavissa Materiaalit -sivulta.